aA
Jungtinės Valstijos penktadienį pareikalavo, jog bet kokioje Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos (ST) rezoliucijoje dėl situacijos Artimuosiuose Rytuose turėtų būti konkrečiai įvardintos ir pasmerktos trys radikalios palestiniečių grupuotės, atsakingos už daugelį savižudžių išpuolių.
JAV ambasadorius Johnas Negroponte per uždarą ST susitikimą pareiškė, jog, Vašingtono nuomone, po paskutinės Izraelio atakos Gazos mieste arabų valstybių grupės parengtas rezoliucijos projektas šiuo metu yra "nenaudingas ir nereikalingas", pranešė Tarybos diplomatai.

Tuo tarpu palestiniečių stebėtojas Jungtinėse Tautose Nasseras al-Kidwa (Naseras Kidva) užsiminė, jog Vašingtonas visgi neužkirto kelio tolimesnėms diskusijoms, nors ir pavadino JAV poziciją "neracionalia" bei "nepadėsiančia pasiekti konsensuso Taryboje".

J.Negroponte teigimu, tam, kad Jungtinės Valstijos, 15 narių Saugumo Taryboje turinčios veto teisę, pritartų kokiai nors rezoliucijai dėl Artimųjų Rytų, joje turėtų būti šie keturi elementai:

-- aiškiai ir atvirai pasmerkiamas terorizmas;

-- įvardinamos ir pasmerkiamos grupuotės "Al Aksos kankinių brigados" (Al-Aqsa Martyrs Brigades), "Islamo džihadas" ir "Hamas", prisiėmusios atsakomybę už daugybę savižudžių išpuolių Izraelyje;

-- visos konflikto šalys paraginamos surasti politinį krizės sprendimą;

-- įtraukiamas reikalavimas pagerinti saugumo situaciją, nurodant tai kaip pagrindinę sąlygą, kad Izraelis būtų paragintas atitraukti savo pajėgas į tas pozicijas, kuriose buvo iki 2000 metų rugsėjo, kai prasidėjo palestiniečių sukilimas prieš izraeliečių okupaciją.

Taryba nusprendė iki pirmadienio atidėti diskusijas dėl arabų šalių grupės parengto rezoliucijos projekto, reikalaujančio, kad "okupacinės Izraelio pajėgos pasitrauktų iš palestiniečių miestų" ir būtų nutrauktas bet koks smurtas, kariniai veiksmai bei "teroro aktai".

Trečiadienį arabų šalių grupės prašymu buvo sušauktas neeilinis ST posėdis, kuriame buvo aptarti smurto Artimuosiuose Rytuose klausimai. Jame buvo viešai diskutuojama apie išvakarėse įvykdytą Izraelio oro reidą, kurį Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) pavadino "didele sėkme", tačiau apgailestavo dėl civilių žmonių mirties.

Per šią ataką žuvo ekstremistinės grupuotės "Hamas" karinio sparno vadovas Salahas Shehada (Salahas Šihada), jo asmens sargybinis, žmona, duktė bei dar 11 civilių gyventojų, įskaitant devynis vaikus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.