aA
Sekmadienio ryto duomenimis, Lvovo aerodrome "Sknyliv" per aviacijos šventę sudužus naikintuvui Su-27 UB, žuvo 83 žmonės, tarp jų 19 vaikų, pranešė šalies Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) operatyvinis budėtojas. 116 žmonių sužeista, iš jų Lvovo ligoninėse gydomi 66, tarp jų 21 vaikas.
Aviakatastrofa Ukrainoje
Aviakatastrofa Ukrainoje
© BBC News
23 žmonių būklė yra sunki. Sekmadienį ryte buvo atpažinti 25 kūnai.

Tragedija įvyko liepos 27-ąją, kai aukštojo pilotažo figūrą demonstravęs naikintuvas nukrito į žiūrovų minią. Dviem pilotams - pirmos klasės lakūnui bandytojui Vladimirui Toponariui ir pirmos klasės lakūnui Jurijui Jegorovui pavyko katapultuotis.

Abiem pilotams lūžęs stuburas, bet juos gydantys Centrinės klinikinės karo ligoninės medikai sako, kad pacientai vaikščioti galės.

V.Toponaris ir J.Jegorovas jau pareiškė Ukrainos prezidentui Leonidui Kučmai, jog buvo bejėgiai užkirsti kelią šiai tragedijai. Iš informuotų šaltinių žurnalistai sužinojo, kad pilotus jau apklausė prokuratūros darbuotojai. Medicinos įstaiga, kurioje yra abu sužeistieji, saugoma.

Skubiai į Lvovą atvykęs Ukrainos prezidentas po pasitarimo su generaliniu prokuroru, gynybos ministru bei kitais aukštais pareigūnais atleido šalies karinių oro pajėgų vyriausiąjį vadą Vladimirą Strelnikovą, o gynybos ministras Vladimiras Škidčenka prezidento nurodymu atleido 14-ojo aviacijos korpuso vadą Sergejų Oniščenką.

Valstybinei komisijai, kuri įpareigota ištirti karinio lėktuvo katastrofos priežastis, vadovauja šalies Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Jevgenijus Marčiukas.

L.Kučma įsakė apie tyrimo rezultatus pranešti iki rugpjūčio 7 dienos. Informuoti šaltiniai pranešė, jog rasta sudužusio lėktuvo "juodoji dėžė". Ekspertų nuomonės dėl galimų katastrofos priežasčių skiriasi. Oficiali versija - sugedo karinio lėktuvo varikliai.

Neatmesdamas šios versijos, buvęs Ukrainos prezidento padėjėjas kariniais klausimais, Atlanto tarybos prezidentas Vadimas Grečaninovas pareiškė, kad tragedija per aviacijos šventę Lvove galėjo įvykti dėl to, jog žemėje nebuvo imtasi reikiamų saugumo priemonių.

Sekmadienio naktį tiesioginiame Ukrainos studijos "1+1" eteryje jis sakė, jog tokią išvadą daro remdamasis per televiziją matytais kadrais. "Svarbiausia - nebuvo imtasi pakankamų saugumo priemonių žemėje, kad nepaprastosios padėties atveju pilotai galėtų manevruoti už teritorijos, kurioje buvo žmonių, ribų", - pažymėjo generolas.

V.Grečaninovas nepritarė nuomonei, kad pilotai buvo nepatyrę. Su-27 skrido pernelyg žemai. "Tai galėjo būti ne klaida, bet pramuštgalviškas elgesys", - sakė jis. Generolo manymu, Ukraina nepasirengusi parodomiesiems skrydžiams "saugumo požiūriu".

Praktiškai neįmanoma, kad vienu metu nustotų veikę abu naikintuvo Su-27 varikliai, pareiškė žinomas lakūnas bandytojas, Rusijos didvyris Anatolijus Kvočiuras. "Galiu pasakyti viena - nežinau patikimesnės mašinos už Su-27, - sakė jis ir pridūrė, kad lakūnai atliko pernelyg sudėtingą parodomojo skrydžio programą.

"Sprendžiant iš matytų televizijos kadrų, lakūnai maksimaliai išnaudojo mašinos galimybę manevruoti", - sakė ekspertas. Tuo tarpu buvęs Rusijos karinių oro pajėgų vadas armijos generolas Anatolijus Kornukovas katastrofos Lvovo aerodrome priežastimi laiko žmonių klaidas.

"Katastrofą sukėlė žmonių veiksmai. Technika čia niekuo dėta... Tai visų pirma lakūnų klaida", - sakė generolas, kuris tuo pat metu kaltina ir aviacijos šou organizatorius.

"Mano nuomone, tai buvo akivaizdi avantiūra, nes lėktuvas negali skraidyti virš žiūrovų. Jis turi būti bent 150-200 metrų nutolęs nuo žiūrovų tribūnų. Dėl to, žinoma, kalti aviacijos šventės organizatoriai".

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas L.Kučma pareiškė, jog įsakys "nutraukti visus tuos parodomuosius skraidymus". "Tai nutinka jau nebe pirmą kartą, todėl tiesiog būtina, kad žmonės užsiimtų kariniais reikalais, pratybomis, o ne tokiais skrydžiais. Nebūtų šito parodomojo skraidymo - nieko nebūtų nutikę", - sakė valstybės vadovas.

Paklaustas apie galimas katastrofos priežastis, prezidentas prašė neskubėti ir palaukti komisijos išvadų.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu dėl tragiškos lėktuvo katastrofos Lvovo padangėje, per kurią žuvo dešimtys žmonių, Juodosios jūros laivyne atšaukti šventiniai renginiai sekmadienį minimos Karinio Jūrų Laivyno dienos proga. Toks sprendimas priimtas solidarizuojantis su Ukrainos žmonėmis, pranešė Rusijos prezidento spaudos tarnyba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.