aA
Suvalkijos žemdirbiai penktadienio pavakarę Marijampolėje surengė protesto akciją, kuria siekė atkreipti valdžios dėmesį į ūkininkų reikalavimus didinti pieno supirkimo kainas bei laiku atsiskaityti už priduotą produkciją.
Traktorius
Tai buvo jau antroji Suvalkijos ūkininkų rengiama protesto akcija šį mėnesį. Pasak mitingo organizatorių, į neviltį ūkininkus varo kritusios pieno supirkimo kainos.

Mažai tikėdamiesi valstybės paramos, ypač reguliuojant pieno supirkimo kainas, mitingo metu smulkieji žemdirbiai sieks sudaryti sąjungą, kuri padėtų efektyviau derėtis su pieno supirkėjais.

Suvalkijos žemdirbiai taip pat reikalauja padidinti minimalų atlyginimą iki 500 litų bei pensininkams grąžinti turėtus indėlius rubliais. Mitinge dalyvavo apie 200 žemdirbių.

Pasak spaudos, rengėjai prašė leidimo piketą rengti šeštadienį, tačiau meras nesutiko, kadangi tą dieną savivaldybės pastate tuokiasi keliolika porų, o mitinguotojai trukdytų ceremonijoms.

Ankstesniais metais ir pernai Marijampolės rajono žemdirbių protesto akcijos peraugdavo į svarbiausios regione tarptautinės magistralės "Via Baltica" neteisėtas blokadas. Kai kurias jų policija nutraukė jėga.

Nepatenkinti mažomis pieno ir kitos žemės ūkio produkcijos supirkimo kainomis Suvalkijos regiono smulkieji žemdirbiai taip pat kreipėsi paramos į Lietuvos Prezidentą, Seimo Pirmininką, Ministrą Pirmininką bei žemės ūkio ministrą.

Marijampolės savivaldybės miesto ir kaimo žmonių atstovai teigia, kad būtina nedelsiant nustatyti minimalias pieno supirkimo kainas - aukščiausios rūšies pieno litras turėtų būti superkamas po 65 ct, I rūšies - 55 ct, II rūšies - 50 ct. Šią kainą mokėti privalu visiems pieno statytojams, neskirstant jų į didelius ir mažus.

Kreipimesi reikalaujama, kad būtų nedelsiant skiriamos tiesioginės išmokos už karves visiems gyvulių laikytojams, o ne tik turintiems 5 ar daugiau karvių. Tai leistų bent šiaip taip išsilaikyti smulkiesiems ūkininkams, kurių pagrindines pajamas sudaro parduodamas pienas.

Suvalkijos žemdirbiai taip pat reikalauja nedelsiant sumokėti pinigus už bendrovėms "Marijampolės pieno konservai" bei "Latunis" pristatytą žemės ūkio produkciją.

Taip pat ūkininkai norėtų, kad būtų padidinti žemės ūkio produkcijos importo muitai. Tada vidaus rinkoje žemdirbiai normalesnėmis kainomis galėtų lengviau parduoti savo išaugintą produkciją.

Be to, reikia vykdyti intervencinius sviesto, lieso pieno miltų, mėsos pirkimus, nes kritusios pieno, kiaulių, galvijų supirkimo kainos nepadengia padidėjusių auginimo išlaidų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.