aA
Kaliningrado srityje penktadienį apsilankiusį Lietuvos užsienio reikalų viceministrą Justą Vincą Paleckį Rusijos pareigūnai patikino, jog separatizmo pavojus šiame Rusijos regione neegzistuoja.
Tai BNS teigė Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrado srityje Vytautas Žalys, paprašytas įvertinti viceministro vizitą regione.

"Mums pavyko likviduoti kai kuriuos stereotipus. Beveik visuose susitikimuose klausėme, ar iš tikrųjų yra separatizmo pavojus, ir praktiškai visuose pokalbiuose mes gavome tą patį atsakymą - toks pavojus realiai srityje neegzistuoja ir atsirasti jis galbūt galėtų tik esant tam tikroms sąlygoms", - sakė konsulas.

Pastaruoju metu Rusijoje nevienareikšmiškų vertinimų sukėlė visuomeninė iniciatyva grąžinti srities sostinei - Kaliningradui - prieškario pavadinimą - Kėnigsbergas (Karaliaučius). Iniciatoriai jau pradėjo rinkti srities gyventojų gyventojų, pritariančių šiai idėjai, parašus.

Be to, atskiri Kaliningrado srities politikai agituoja už srities statuso pakeitimą ir didesnio savarankiškumo suteikimą regionui. Pasak generalinio konsulo V.Žalio, J.V.Paleckis taip pat išklausė regione gyvenančių ir dirbančių lietuvių problemas.

V.Žalio teigimu, susitikime su srityje dirbančiais Lietuvos verslininkais buvo aptartos jų darbo problemos, su lietuvių kultūrinės autonomijos vadovais kalbėta apie lietuvių švietimo situaciją srityje.

Anot diplomato, viceministras taip pat susitiko su Kaliningrado srities žurnalistais ir išklausė jų, "kaip dirbančių su žmonėmis ir žinančiais jų nuotaikas", pateiktą regiono padėties vertinimą.

"Kaliningrado universitete J.V.Paleckis su jo rektoriumi Andrejumi Klemeševu aptarė Lietuvos ir Kaliningrado srities bendradarbiavimą universitetų lygmenyje ir lituanistikos katedros atidarymo šioje aukštojoje mokykloje galimybes", - sakė V.Žalys.

Viceministras taip pat susitiko su Kaliningrado srities Dūmos pirmininku Vladimiru Nikitinu ir Kaliningrado miesto meru Jurijumi Savenko. V.Žalys taip pat pripažino, kad per vizitą nebuvo išvengta ir pokalbių vizų režimo klausimais, tačiau išsamiau nekomentavo.

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 m. liepos 1 d. vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Rusija nuogąstauja, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši sritis bus izoliuota. Pastaraisiais mėnesiais Maskva suaktyvino politinį spaudimą Lietuvai ir Europos Sąjungai, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus liepos pradžioje pareiškė, kad Rusijos piliečių bevizės kelionės per Lietuvą traukiniais nebus įmanomos, ir Rusijos siekis užtikrinti savo piliečiams kuo lengvesnes tranzito sąlygas nebus įgyvendinamas nei Lietuvos suvereniteto, nei Europos teisės sąskaita.

Europos Komisijos atstovai yra pareiškę, kad dėl Kaliningrado srities būtina siekti sprendimo, kuris nepažeistų Lietuvos suverenumo ir neprieštarautų Šengeno sutarties reikalavimams. Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.