aA
Buvęs Serbijos valstybės saugumo vadovas Rade Markovičius penktadienį Hagos tribunolui pareiškė, jog priešingai negu teigia kaltintojai, 1998-1999 metų karo laikotarpiu Kosove nebuvo vykdoma prievartinė etninių albanų išvarymo kampanija.
R.Markovičius yra svarbus Belgrado vadovybės "vidaus" liudytojas, iškviestas duoti parodymų Tarptautinio tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TTBJ) teismo procese prieš buvusį Jugoslavijos prezidentą Slobodaną Miloševičių.

R.Markovičius teigė, kad Jugoslavijos pajėgos Kosove nevykdė politikos, kuria būtų siekiama "nepalikti akmens ant akmens".

"Mūsų uždavinys Kosove buvo išsaugoti civilių gyventojų - tiek serbų, tiek albanų - gyvybę ir užtikrinti saugumą", - sakė R.Markovičius per S.Miloševičiaus surengtą kryžminę apklausą.

S.Miloševičius nuo vasario 12 dienos yra teisiamas dėl karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui bei genocido per praėjusio dešimtmečio karus Bosnijoje, Kroatijoje ir Kosove.

Su Kosovu nusikaltimais susijusiame kaltinamajame akte teigiama, kad S.Miloševičius yra atsakingas už 1999 metais Kosove žuvusius 900 etninius albanus ir 800 000 albanų deportavimą iš šios Serbijos provincijos.

Tačiau R.Markovičius pareiškė, kad Belgradas neplanavo išvaryti albanų iš Kosovo ir kad Jugoslavijos armija ir policija jų nediskriminavo.

"Nusikaltimus įvykdė atskiri asmenys", tarnavę Vidaus reikalų ministerijos pajėgose ir Jugoslavijos kariuomenėje, tačiau nebuvo laikomasi jokios politikos, kuri skatintų šias pajėgas žudyti ir kitaip kenkti civiliams gyventojams, liudijo R.Markovičius.

Pasak jo, už nusikaltimus Kosove buvo iškeltos bylos 200 vidaus reikalų ministerijos kareivių ir panašiam skaičiui Jugoslavijos armijos kareivių.

R.Markovičius jau trečią dieną davė parodymus Hagos tribunole, kurį JT Saugumo Taryba įsteigė 1993 metais, siekdama nubausti asmenis, atsakingus už nusikaltimus, įvykdytus praėjusio dešimtmečio karų Bosnijoje, Kroatijoje ir Jugoslavijoje metu.

Pirmąją ir antrąją apklausų dieną R.Markovičius teigė, kad S.Miloševičius buvo gerai informuotas apie įvykius Kosove ir kad jam buvo subordinuota visa aukščiausioji Jugoslavijos pajėgų vadovybė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.