aA
Pirmą sykį į Klaipėdą atvykęs devyniolikmetis vilnietis Vadimas Ravoitis tvirtino patyręs maršrutinių autobusų kontrolierių savivalę - po dviejų valandų sulaikymo jis su kitais be bilietų važiavusiais keleiviais buvęs išlaipintas greitkelyje už 10 kilometrų. Tuo tarpu Klaipėdos autobusų parko darbuotojai mano, kad jų kovos su neperkančiais bilietų keleiviais metodai yra teisėti ir nepažeidžia žmogaus orumo.
Autobusas
Autobusas
Už važiavimą nesumokėjo

Vilniaus „Santaros" vidurinę mokyklą baigęs V.Ravoitis uostamiesčio Taikos prospekte įsėdo į maršrutinį autobusą. Nors vaikinas neturėjo pinigų, nutarė vieną stotelę pavažiuoti be bilieto. Išlipantį iš autobuso netoli „Hyper Maxima" prekybos centro tarpduryje jį sulaikė kontrolierė. „Pasakiau, kad bilieto neturiu, tada kontrolierė liepė eiti kartu su ja į netoliese stovintį autobusą, - pasakojo V.Ravoitis. - Jis jau buvo pilnas žmonių. Kai paprašė kokio nors dokumento, padaviau moksleivio pažymėjimą. Moteris pasakė, kad teks čia sėdėti iki keturių valandų. Tuo metu buvo apie pusę dviejų".

Kaltina saugos tarnybą

Kaip teigė vaikinas, nors autobuse buvo tvanku, niekas neleido atidaryti langų ar liukų. Jis prašęs išrašyti baudos kvitą ir paleisti, tačiau į tai niekas nereagavo. Tvarką autobuse palaikė saugos tarnybos „Falck Security" pareigūnas, o jo kolega sėdėjo šalia stovėjusiame saugos tarnybos automobilyje.

Neištvėręs pasityčiojimų vienas vaikinas ėmęs šaukti ir aiškinti apie žmogaus teisių pažeidimus. Tada priėjo priėjęs saugos tarnybos pareigūnas trinktelėjęs į pilvą ir išvedęs iš autobuso. Išvestajam uždėję antrankius ir jis buvęs įsodintas į automobilį.

„Mane buvo ištikęs šokas, su tokiais dalykais susidūriau pirmą kartą", - sakė vilnietis. Po kurio laiko kita kontrolierė atvedė be bilieto pagautą moterį su maždaug penkerių metų sūnumi. Apsiašarojusi moteris buvusi įsodinta į autobusą, o verkiantis vaikas likęs gatvėje. Tik po motinos maldavimų jai leidę pasiimti vidun ir sūnų.

Kontrolierė ėmė derėtis

Autobuse buvo apie 40 to paties likimo žmonių. Anot Vadimo, dauguma jų buvo vaikai arba senyvi žmonės, kurie nesugeba pakovoti už save. Visos sėdimosios vietos buvo užimtos, kitiems visas dvi valandas teko stovėti.

Vilniečiui pasirodė, kad kai kurie žmonės į tokią situaciją pakliuvo ne pirmą kartą - jie kalbėjo, kad išveš prie kažkokio ežero ir paliks.

Po kurio laiko viena kontrolierių liepė sumokėti po 20 litų baudą už važiavimą be bilieto, tačiau tokių neatsirado. Vėliau kontrolierė nusileido iki 10 litų, dar vėliau sakė už 10 litų išleisianti į laisvę keturis žmones. Tokiu pasiūlymu susigundžiusios kelios merginos buvo išleistos iš autobuso.

Buvo išlaipinti užmiestyje

Maždaug po poros valandų autobusas pajudėjo. Jį lydėjo „Falck Security" automobilis. Išvažiavus iš Klaipėdos į greitkelį vairuotojas sustojo, atidarė dvi valandas areštine paversto autobuso duris ir liepė žmonėms išlipti. Niekas nejudėjo, nes manė, kad tai - pokštas.

Keleiviai paprašė baigti juokus ir vežti atgal į Klaipėdą, juo labiau kad pradėjo lyti. Tada vairuotojas uždarė duris ir pavažiavęs dar apie penkis kilometrus sustojo. „Šokau pro duris nieko nelaukdamas, buvau susijaudinęs ir sutrikęs, nesumojau, kad reikėtų užsirašyti autobuso ir automobilio valstybinius numerius, tačiau apsaugos tarnybos vyrus atpažinčiau iš karto", - sakė V.Ravoitis.

Iš pradžių keletą kilometrų jis kulniavo pėsčias, vėliau sustojo pakeleivingas automobilis ir parvežė į centrą. Moksleivio pažymėjimo kontrolierė jam negrąžino. Kitą dieną kontrolierių smurtą patyręs vaikinas dėl incidento kreipėsi į Klaipėdos policiją. Čia jis sužinojo, kad tokie nusiskundimai - ne naujiena.

Reidai - keliskart per mėnesį

Klaipėdos autobusų parko generalinė direktorė miesto tarybos narė Jelizaveta Daugininkienė „Lietuvos rytui" teigė, kad bilietų tikrinimo reidai rengiami 5-8 kartus per mėnesį nuo pernykščio pavasario. Į stovintį autobusą suvežami zuikiai iš viso miesto. Jeigu žmogus turi dokumentus, surašomas pažeidimo protokolas ir nurodoma, kokią baudą jis privalo sumokėti. Jei sulaikytas keleivis dokumento nepateikia, jis gabenamas į policiją.

"Lietuvos rytas"