aA
Škotijoje uogų rinkti įsidarbina nemažai studentų iš įvairių šalių, daugiausia Vidurio bei Rytų Europos. Tačiau kai kurie jų skundžiasi esą laikomi vergais, nes jiems mokama tik vos daugiau kaip pusė minimalaus atlyginimo, ir grasina surengti protesto akciją.
Žemuogės
Žemuogės
© DELFI
23 metų baltarusis minskietis Dmitrijus Černovosinas ir kitas Dmitrijus, 20 metų peterburgietis Kušneriovas, įsidarbinę pagal specialią Škotijos vyriausybės programą HOPS, pasakojo buvę atleisti iš darbo viename škotų ūkyje, vos tik jie pamėgino aiškintis dėl gyvenimo sąlygų ir uždarbio.

Be to, jie skundėsi patyrę rasinį tyčiojimąsi, buvę verčiami gyventi susigrūdę mažose patalpose, be vandentiekio ir šildymo. Per valandą jie uždirbdavę tik po pustrečio svaro sterlingų, kai minimalus atlyginimas už tokį darbą esąs 4,20 svaro už valandą.

Minėti studentai žurnalistams sakė, jog Škotijos socialistų partija žadėjo prisidėti, jei studentai rengs protesto kampaniją.

Šiaip studentai priskiriami konkrečiam ūkiui, tačiau atleistųjų iš šalies nevaro. Norintys gali likti Škotijoje kaip turistai iki vasaros pabaigos.

Uogauti pasiryžę studentai labiausiai piktinasi todėl, kad jie turėjo HOPS programos pareigūnams sumokėti po 700 svarų už galimybę įsidarbinti Škotijos žemės ūkyje.

Beje, minėtus baltarusį ir rusą atleidęs ūkininkas Endrius Loganas tuos skundus vadina nesąmone - pasak jo, abu jaunuoliai blogai dirbo patys ir kitiems dar trukdė dirbti. Tuo tarpu jiedu skundėsi turėję šešiese miegoti keturviečiame namelyje ant ratų.

Pasak E.Logano (Andrew Logan), jo ūkyje dirba 130 studentų iš Lietuvos, Latvijos, Čekijos, Lenkijos, Kinijos, bet niekas jokiu rasiniu tyčiojimusi nesiskundžia. Ūkininko teigimu, prižiūrėtojais dirba jaunuoliai iš Australijos, Naujosios Zelandijos ir Pietų Afrikos, nes jie kalba angliškai.

E.Loganas taip pat sakė rengiąs savo darbininkams mokymo kursus, anglų kalbos pamokas, o HOPS pareigūnai tikrina darbo ir gyvenimo ūkyje sąlygas.

Beje, žurnalistų paklaustas studentas iš Bulgarijos sakė neturįs jokių priekaištų darbdaviui; jis patenkintas ir sąlygomis, ir uždarbiu - iki 200 svarų per savaitę. Bulgaras tikisi susitaupyti pinigų automobiliui.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.