aA
Klausimas

Norėčiau, kad paaiškintumėt išsamiai apie soliariumo kenksmingumą ir kodėl daugiau rekomenduojate degintis saulėje, negu soliariume?

Ina

Atsakymas

Miela Ina, Jeigu deginatės saikingai, tai nepakenks nei soliariumas, nei saulė. Bet deginantis saulėje Jūs galite išsitepti kremais su apsauginiais filtrais, o soliariume kremus su apsauginiais filtrais naudoti draudžiama. Šiaip UV spinduliai skirstomi į 3 grupes: UVA, UVB ir UVC. Patys pavojingiausi yra UVC, bet jie nepasiekia žemės paviršiaus, tačiau lieka kiti du. UVB spinduliai gali nudeginti odą, tai mes pajuntame ilgiau pagulėję saulėje - nuo nemalonaus jos perštėjimo iki vandeningų pūslių, taip pat šie spinduliai sukelia pigmentacijos pakitimus, pirmalaikį odos senėjimą, padidėja odos vėžinių ligų tikimybė.

UVA spindulių poveikis iš esmės mažai kuo skiriasi, tik jų sukeliama žala nėra tokia akivaizdi. Oda nudega nuo UVA spindulių tik tais atvejais, jei mes ypač ilgai kaitinamės saulėje arba soliariume. Bet UVB spinduliai prasiskverbia tik 1 mm į viršutinį odos sluoksnį, o UVA gali prasiskverbti ir į gilesnius jungiamojo audinio sluoksnius, kur gali sukelti cheminius elastinių skaidulų pakitimus. Soliariumuose naudojami tik UVA spinduliai, o kosmetika, leidžiama naudoti soliariumuose, yra be filtrų.

Iki
Andrėja

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.