aA
Prieštaraudama vizų įvedimui kaliningradiečiams, Rusija mėgina Lietuvą paversti "pakartotina Antrojo pasaulinio karo auka" ir "nevisaverte Europos Sąjungos nare", pareiškė Lietuvos konservatoriai.
Lietuvos ir Rusijos siena
© DELFI
Ketvirtadienį paskelbtame opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) vadovybė teigia, jog "kasdien kartojamomis keistomis tezėmis, jog viza - tai žmogaus teisių pažeidimas, o kelionė sausuma iš Karaliaučiaus į Maskvą eina tarsi vienos šalies teritorija", Rusijos vadovai stengiasi "didinti sumaištį visoje diplomatinėje Europoje" ir stabdyti ES plėtrą.

Pasak konservatorių, tokiais pareiškimais Lietuvą mėginama paversti "pakartotina Antrojo pasaulinio karo auka" ir "pastumti į nevisavertės ES narės statusą".

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 m. liepos 1 d. vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Rusija nuogąstauja, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši sritis taps izoliuota. Pastaraisiais mėnesiais Maskva suaktyvino politinį spaudimą Lietuvai ir Europos Sąjungai, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus liepos pradžioje pareiškė, kad Rusijos siekis užtikrinti savo piliečiams kuo palankesnes tranzito sąlygas nebus tenkinamas nei Lietuvos suvereniteto, nei Europos teisės sąskaita.

Europos Komisijos atstovai yra pareiškę, kad dėl Kaliningrado srities būtina siekti sprendimo, kuris nepažeistų kandidačių suverenumo ir neprieštarautų Šengeno sutarties reikalavimams.

Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais. Konservatorių pareiškime pabrėžiama, jog "tikroji" problema yra "Karaliaučiaus krašto statusas besivienijančioje Europos erdvėje", kurios Rusija yra "stagnaciškai nepajėgi" spręsti.

Konservatoriai Lietuvos vyriausybę ragina imtis aktyvesnio vaidmens sprendžiant Kaliningrado srities ateities klausimus, o ES -priminti Rusijai, kad ji turėtų siekti gerų santykių su Lietuva be spaudimų ir grasinimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.