aA
Ketvirtadienį Indijos prezidentu prisaikdintas musulmonas, šalies branduolinių raketų programos kūrėjas Abdul Kalamas, kurio išrinkimas po religinio smurto bangos turėtų padėti sustiprinti Indijos, kaip sekuliarios valstybės, įvaizdį.
Abdul Kalam
71 metų Abdul Kalamas, kuris nacionaliniu didvyriu tapo po sėkmingų 1998 metų Indijos branduolinių bandymų, už kuriuos jis buvo atsakingas, prezidentu didžiule persvara išrinktas praėjusią savaitę.

Avulas Pakiras Jainulabdeenas Abdul Kalamas pakeitė dabartinį Indijos prezidentą Kocherilą Ramaną Narayananą, kurio penkerių metų kadencija baigėsi trečiadienį.

Abdul Kalamas 11-uoju Indijos prezidentu prisaikdintas įspūdingoje šalies parlamento salėje. Jis yra trečiasis musulmonas, eisiantis šias daugiausia reprezentacinio pobūdžio pareigas.

Apžvalgininkų nuomone, visuotinai gerbiamą Abdul Kalamą Indijos hinduistų vadovaujama vyriausybė pasirinko norėdama būti "politiškai korektiška" ir nuslopinti kritiką dėl jos neveiklumo vasario ir balandžio mėnesiais, kai kilo didelė hinduistų ir musulmonų tarpusavio smurto banga.

Išrinktasis prezidentas, kuris hinduistų dominuojamoje Indijoje vadinamas "raketininku Kalamu", yra kilęs iš Ramešvaramo kaimo pietinėje Tamil Nado valstijoje, iš vidurinės klasės tamilų šeimos. Savo profesinę karjerą jis pradėjo nuo laikraščių pardavinėjimo.

Jo tėvas Jainulabdeenas Maricaras, kuris pragyveno iš valčių nuomos žvejams, pats buvo neišsilavinęs, tačiau savo sūnui suteikė visas galimybes siekti mokslo.

Baigęs aeronautikos inžinerijos studijas Madraso technologijos institute Abdul Kalamas 1962 metais tapo vienu iš trijų pirmųjų Vikramo Sarabhai kosmoso tyrimų centro, įsikūrusio pietinėje Keralos valstijoje, inžinierių.

Abdul Kalamas daug nusipelnė Centro kosmoso tyrimų programai ir padėjo sukurti raketą nešėją "Satellite Launch Vehicle III" (SLV-III), kuri į orbitą paleido Indijos palydovą "Rohini".

Remiantis palydovų technologija buvo vykdoma ir raketų programa, kuriai Abdul Kalamas vadovavo nuo 1983 metų. Šis jo darbas užtarnavo jam Indijos branduolinio ginklo ir branduolinių raketų programos tėvo vardą.

Abdul Kalamui vadovaujant, Indija 1998 metų gegužę vykdė branduolinius bandymus - susprogdino termobranduolinę bombą ir kelis "žemė-žemė" klasės branduolinius ginklus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.