aA
Europos Sąjunga (ES) ir Maskva trečiadienį surengė pirmąsias tiesiogines derybas dėl Kaliningrado srities, Rusijos anklavo prie Baltijos jūros, kurio gyventojams po naujo ES plėtros etapo greičiausiai bus būtinos vizos norint keliauti į pagrindinę Rusijos teritoriją.
Europos Sąjunga
15-os valstybių bloko pareigūnai Maskvoje išreiškė viltį, kad iki kito Rusijos ir ES susitikimo lapkritį bus rastas Kaliningrado problemos sprendimas, užtikrinsiantis, kad ši daugiau nei milijoną gyventojų turinti sritis nebus atkirsta nuo Rusijos ir izoliuota.

Buvusią prūsų teritoriją - Kaliningradą - nuo likusios Rusijos skiria Lietuva ir Lenkija. Sovietų valdžios metais tai nebuvo taip svarbu, tačiau šioms šalims nusprendus siekti narystės ES, šio anklavo ateities klausimas tapo viena opiausių problemų.

"Mūsų partneriai Europos Sąjungoje aiškiai išdėstė mums, kodėl būtina įvesti vizų režimą tranzitui per Lietuvą ir Lenkiją. Jie sakė, jog tai būtina ir neišvengiama", - po trečiadienio derybų sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Razovas.

"Tačiau mes taip pat atkakliai aiškinome, kodėl mums nepriimtina ši pozicija, ir kad būtina atsižvelgti į Rusijos interesus", - sakė viceministras Rusijos žurnalistams.

Rusija griežtai nepritaria Lietuvos ir Lenkijos planams nuo 2003 metų liepos, šioms šalims rengiantis 2004 metais prisijungti prie ES, įvesti vizas Kaliningrado gyventojams. Maskva nerimauja, kad ji praras Kaliningrado kontrolę ir sritis pateks į Europos Sąjungos įtakos sferą.

"Tikiuosi, į mūsų argumentus bei įspėjimus bus atsižvelgta ir bus rastas sprendimas, atitinkantis tarp Rusijos ir Europos Sąjungos susiklosčiusios strateginės partnerystės dvasią", - sakė S.Razovas.

"Kaliningrado problema mums yra prioritetinė ir mes norime išspręsti ją iki kito Rusijos ir ES susitikimo Kopenhagoje lapkričio mėnesį", - sakė Danijos ambasadorius Rusijoje Larsas Vissingas.

"Šiandien egzistuojanti sienų kontrolė jau bus kitokia, galbūt Kaliningradui bus taikoma kokių nors naujų formų kontrolė, atsižvelgiant į tas technines priemones, kurios yra (Europos Sąjungoje) dabar. Atviros visos galimybės", - sakė jis.

Tačiau ES pareigūnai pabrėžė, kad Sąjunga nesvarstė jokių siūlymų panaikinti vizas per bloko teritoriją keliaujantiems Rusijos piliečiams.

"Europos Sąjunga nepateikė jokių siūlymų dėl bevizio režimo Rusijos gyventojams. Noriu tai aiškiai pabrėžti", - sakė Europos Komisijos atstovybės Rusijoje vadovas Richaras Wrightas.

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas įspėjo "nekurti dirbtinių barjerų" Maskvai siekiant suartėti su Europa.

"Šiandien mes kalbame apie būtinybę sukurti vieningą ekonominę erdvę, vieningą Europos erdvę saugumo prasme", - sakė I.Ivanovas interviu vienam Maskvos laikraščių.

"Ir jei mes kalbame apie vieningą erdvę, akivaizdu, kad joje negali būti jokių dirbtinių barjerų siekiant bendradarbiavimo", - sakė ministras.

ES atstovai Briuselyje viešinčiai Rusijos delegacijai sakė, kad naujasis vizų režimas Kaliningradui bus taip sutvarkytas, kad srities gyventojai praktiškai įgys didesnę judėjimo laisvę, negu turi šiandien.

"Ateityje tranzitas su viza (iš Kaliningrado į likusią Rusijos teritoriją) vyks lengviau, negu šiandien -be vizos", - pareiškė agentūrai "Reuters" vienas derybose dalyvaujantis ES diplomatas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigia, esą neleistina įvesti vizų režimą kaliningradiečiams, norintiems sausuma vykti į Rusiją. Praėjusią savaitę, vesdamas derybas su V.Putinu, šią poziciją netikėtai parėmė ir Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas.

Tačiau dabartinė ES pirmininkė Danija, kuri pirmininkavo ir trečiadienio konsultacijose, pareiškė, jog vizų režimo nepavyks išvengti, nes jį įvesti reikalauja Šengeno sutartis.

"ES pakartojo, kad reikia rasti efektyvų ir lankstų sprendimą, kuris atitiktų Šengeno sutarties reikalavimus ir tenkintų šalis kandidates (Lietuvą ir Lenkiją)", - sakoma Danijos pareiškime.

"Mes iš tiesų suprantame Rusijos nerimą ir norime jai padėti, bet kai kurie dalykai paprasčiausiai nėra diskutuotini", - sakė vienas ES diplomatas.

Jis taip pat kategoriškai atmetė Maskvos pasiūlymą nutiesti specialius geležinkelio ir automobilių transporto koridorius, kuriais Kaliningrado gyventojai galėtų be vizų vykti į Rusiją.

Daugelis ES politikų būgštauja, kad tinkamai neužtikrinus pasienio apsaugos, Kaliningrado sritis išsiplėtusiai Europos Sąjungai gali tapti nusikalstamumo, ligų plitimo bei aplinkosaugos problemų šaltiniu.

ES siūlo įvesti Kaliningrado gyventojams pigias daugkartinio įvažiavimo vizas, taip pat yra pasiūliusi dalinai finansuoti naujų pasų kaliningradiečiams išdavimą. Šiuo metu didelė Kaliningrado rusų dauguma neturi užsienyje galiojančių pasų.

"ES yra pasirengusi bendradarbiauti su Rusija daugelyje praktinių sričių, pavyzdžiui, kurti sienos pervažiavimo punktų infrastruktūrą, modernizuoti pasienio procedūras, paremti pasų išdavimą", - sakoma Danijos pareiškime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.