aA
Prezidentas Valdas Adamkus sukritikavo Valstybinės ligonių kasos bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos veiklą. Interviu Lietuvos nacionaliniam radijui trečiadienį prezidentas sakė nesuprantąs, kodėl liko neperžiūrėtas kompensuojamų vaistų sąrašas, neaiškūs kriterijai, kaip jis sudaromas.
Valdas Adamkus
© BNS foto
"Iki šiol nėra jokių aiškių ir pagrįstų kriterijų, kaip sudaromas kompensuojamų vaistų sąrašas. Jei šiandien valstybė kompensuoja tepalą nuo grybelio, gal reikėtų kompensuoti ir šampūną nuo pleiskanų?", - retoriškai klausė šalies vadovas.

Jis apgailestavo, kad atsakingi šalies pareigūnai rimtai nesidera dėl mažesnių vaistų kainų su vaistų gamintojais. "Atrodo, kad jie net nemėgina sužinoti realių vaistų kainų. Kainas jiems sudiktuoja farmacinių kompanijų atstovai Lietuvoje", - kalbėjo šalies vadovas.

Jo teigimu, net ketvirtadalis Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pareigūnų dirba dar keliose darbovietėse, dažnai - farmacijos kompanijose, todėl, V.Adamkaus nuomone, yra akivaizdūs interesų konfliktai.

"Todėl turiu išreikšti nepasitikėjimą Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos veikla ir jos vadovais. Manau, kad sveikatos apsaugos ministras šioje srityje privalo imtis daug ryžtingesnių veiksmų", - sakė V.Adamkus. Prezidentas taip pat teigė matąs daug problemų Valstybinės ligonių kasos veikloje.

Pasak V.Adamkaus, neaišku, ar įdiegta ligonių kasų informacinė sistema yra pakankamai tobula ir pajėgi aprūpinti reikalinga informacija, ar ligonių kasų informacijos duomenys visada panaudojami pagal paskirtį, ar šie duomenys neteikiami privačioms bendrovėms.

Šalies vadovas pabrėžė, kad Sveikatos apsaugos ministerija privalo nustatyti aiškius, skaidrius farmacinės veiklos ir gydymo kriterijus, kuriais remiantis, reikėtų kuo skubiau peržiūrėti kompensuojamų vaistų sąrašą, patvirtinti ligų gydymo metodikas.

Be to, prezidento nuomone, reikia iš esmės keisti vaistų kompensavimo politiką, pareinant nuo atskirų vaistų prie ligų gydymo kompensavimo.

"Reikia, pagaliau, sveikatai skiriamus biudžeto pinigus realiai susieti su pacientais, o ne su gydymo įstaigomis, kaip yra iki šiol. Tik tada galėsime kalbėti apie socialinį sveikatos apsaugos teisingumą", - kalbėjo V.Adamkus.

Padėtimi sveikatos sistemos antradienį prezidentui skundėsi pacientų atstovai, apgailestavę, kad priimant ligonius liečiančius sprendimus, neklausiama jų atstovų nuomonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.