aA
JAV kongreso rūmų atstovai palaimino įstatymo projektą, pagal kurį hakerius bus galima nuteisti kalėti neribotam terminui - netgi iki gyvos galvos. Prieš virusų autorius nukreipto įstatymo projekto nepalaikė vos trys iš 338 kongresmenų.
Hacker
Kiti įstatymo projekto straipsniai suteikia policijai teisę atliekant tyrimą klausytis įtariamųjų įsilaužimais telefono pokalbių be prokuroro leidimo ir sekti internetu vykdomas finansines operacijas.

Iki šiol nei vienas „hakeris“ nebuvo rimtai nubaustas už savo veiklą, o didelė dalis atsipirko nuteisimu lygtinai. Priimdami sprendimus teisėjai vadovaudavosi tuo, kokią ekonominę žalą sukėlė hakeris ar viruso kūrėjas. Tokiu būdu “Melissa” viruso, kurio padaryta žala vertinama 1,2 mlrd.dolerių (apie 4 mlrd. litų), autorius buvo nuteistas 20 mėnesių kalėjimo ir 5 tūkstančių dolerių (17 tūkst. litų) bauda.

Pagal dabar veikiantį įstatymą interneto tiekėjai turi teisę sekti internete tik tuos vartotojus, kurių veiksmai gali sukelti staigų ar mirtiną pavojų bei rimtą žalą. Vartotojas savo ruožtu turi teisę paduoti interneto tiekėją į teismą, jei nuspręs, kad pastarasis pažeidė jo teisę į privatumą.

Naujojo įstatymo nuostatos kur kas griežtesnės. Valdžios institucijos turės teisę bausti interneto tiekėjus, kurie nesaugos įrašų apie savo vartotojų judėjimą internete mažiausiai tris mėnesius. Per pirmuosius naujojo įstatymo galiojimo metus (jei, žinoma, jis bus priimtas) JAV teisingumo departamentas privalės pateikti ataskaitą, kaip dažnai interneto tiekėjai pranešdavo apie įtartiną savo klientų veiklą internete.

Kad projektas taptų įstatymu, jį dar turės svarstyti Senatas. Vis dėlto didžiuma ekspertų mano, kad Aukštieji rūmai atsižvelgs į kolegų iš Atstovų rūmų nuomonę. Turint mintyje, kad JAV parlamentarai dabar atostogauja, įstatymo svarstymas Senate įvyks tikrai ne anksčiau kaip spalio mėnesį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.