aA
Už aktyvias pastangas keisti Lietuvos dabartį ir kurti ateitį, už pasiaukojimą gelbstint žmogaus gyvybę Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus penktadienį daugiau kaip 60 nusipelniusių asmenų įteikė Valstybės apdovanojimus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Kalbėdamas apdovanojimų įteikimo ceremonijoje prezidentas priminė Vasario 16-osios Akto signatarus, 1918-ųjų istorines aplinkybes ir svarbą Lietuvos valstybei bei istorijai.

Nuo tų metų, pasak prezidento, smarkiai pakito ir pasaulis, ir Lietuva. Tauta išgyveno okupacijas ir aneksijas, partizanų žūtis ir trėmimus, melagingą istoriją ir ne vieną bandymą nutautinti. Tauta atsilaikė ir šiandien yra palyginti jauna atgimusi valstybė, "turinti didelį potencialą ir pakankamai galimybių deramai atsakyti į dvidešimt pirmojo amžiaus iššūkius".

"Tačiau ir būdami modernūs nepraradome ir nepamiršome vertybių, mus artinančių ir vienijančių su signatarais, su 1918-ųjų metų Lietuva. Pagrindinė iš jų - tai laisvė. Laisvė gyventi pagal savo vertybių sistemą ir laisvė realizuoti pamatinę tautos teisę - kurti savo valstybę", - sakė prezidentas V. Adamkus.

Deja, žmonijos istorijoje turbūt nėra kitos vertybės, į kurią būtų taip kėsintasi, kaip į laisvę, sakė šalies vadovas. Pasak jo, laisvę reikia ne tik iškovoti ir apginti, ją būtina įprasminti - gerovės ir pažangos kūrimu, oria ir garbinga veikla, tautos ir žmogaus kūryba.

Kreipdamasis į Prezidento rūmuose susirinkusius valstybei nusipelniusius žmones, prezidentas sakė: "Esate asmenybės, kurių veikla tarnauja bendrajam tautos ir valstybės interesui ir kartu įprasmina mūsų laisvę. Nuo Jūsų valios ir pastangų, nuo profesinės ir visuomeninės veiklos priklauso, kokia yra ir bus Lietuva. Šiandien, Nepriklausomybės atkūrimo dieną, malonu pabrėžti, kad Lietuva turi daug darbščių ir kūrybingų, talentingų ir atsakomybės nebijančių piliečių. Tai reiškia, kad Lietuva turi didelį intelekto ir veiklos potencialą, turi viltingos ateities perspektyvą."

Šalies vadovas padėkojo visiems už aktyvias pastangas keisti Lietuvos dabartį ir kurti ateitį, už darbus, "Europai ir pasauliui atvėrusius ir kasdien atveriančius kuriančią, darbščią, kultūringą ir pažangią Lietuvą."

Prezidentas V. Adamkus pagerbė ir žmones, kurie buvo apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. "Ačiū už drąsą ir pasiaukojimą, parodytą gelbstint didžiausią Lietuvos turtą - žmogaus gyvybę. Tai - gražiausia pilietiškumo pamoka, visus mus raginanti nebūti abejingus šalia esančiam žmogui, savo tautai ir valstybei", - dėkojo jiems prezidentas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.