aA
Už turto prievartavimą ir nusikalstamo susivienijimo organizavimą 10 metų kalėti nuteistas "Vilniaus brigados" narys Igoris Tiomkinas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo praėjusį penktadienį buvo perkeltas į Vilniaus 2-ąją griežtojo režimo pataisos darbų koloniją.
Prison
Šioje kolonijoje bausmę atliko Kauno nusikalstamo pasaulio įžymybe tituluojamas Henrikas Daktaras, pravarde "Henytė". Pernai rudenį jis buvo paleistas į laisvę anksčiau laiko.

I.Tiomkinas, kuriam dabar yra 42 metai, Lukiškėse praleido 7 metus ir 2 mėnesius. Kolonijoje jis praleis dar 2 metus ir 10 mėnesių.

Į naują įkalinimo įstaigą I.Tiomkinas buvo perkeltas praėjus dienai, kai Vilniaus apygardos teismas patenkino Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijos teikimą perkelti nuteistąjį į švelnesnes sąlygas.

Į koloniją patekęs nuteistasis turės daugiau pasimatymų, jis dabar galės pasinaudoti ir ilgalaikiais pasimatymais, į kuriuos, būdamas kalėjime, pretenduoti neturėjo teisės. Vyriškis turi žmoną ir vaikų.

Kolonijos direktorius Alvydas Maknickas BNS sakė, kad I.Tiomkinas kol kas yra karantine, dar nepaskirtas į nuteistųjų būrį. Kaip su kitais į koloniją atlikti bausmės atvykusias nuteistaisiais, su juo bendrauja medikai, psichologai, vidaus tyrimų tarnybos pareigūnai.

Nuteistajam bausmės atlikimo laikas skaičiuojamas nuo sulaikymo.

1995 metais I.Tiomkinas, "Interpolo" agentams padedant, buvo sulaikytas Vokietijoje, ir daugiau kaip metus Vokietijos teismai svarstė, ar galima išduoti I.Tiomkiną Lietuvai. Vokietija reikalavo garantijų, kad I. Tiomkinui nebus skirta mirties bausmė, ir tokios garantijos buvo suteiktos.

1997 metų lapkričio 19 dieną Vilniaus apygardos teismas vieną buvusiųjų "Vilniaus brigados" vadeivų I.Tiomkiną nuteisė 10 metų laisvės atėmimo, bausmę atliekant kalėjime ir konfiskuojant visą jo turtą.

Teismas pripažino nuteistąjį dalyvavus nusikalstamo susivienijimo "Vilniaus brigada" veikloje bei turto prievartavimu iš verslininko Semiono Dielniko. Kaltinimas dėl dalyvavimo organizuojant "Respublikos" dienraščio vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojo Vito Lingio nužudymą 1993 metais buvo atmestas.

Teismas nustatė, kad 1993 metais nuo vasario mėnesio iki rudens I.Tiomkinas buvo vienas "Vilniaus brigados" vadeivų, taip pat iš verslininko S.Dielniko reikalavo sumokėti 50 tūkst. JAV dolerių arba nutraukti jo verslą - prekybą automobiliais.

I.Tiomkinui, žinomam pravarde "Timocha", byla iškelta 1994 metų gegužės 27 dieną, išskiriant ją iš baudžiamosios bylos dėl V. Lingio nužudymo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.