aA
JAV prezidento George'o W.Busho administracija pirmadienį atsisakė sumokėti savo 34 mln. JAV dolerių (maždaug 119 mln. litų) mokestį už 2002-uosius metus Jungtinių Tautų Gyventojų fondui (JTGF), nes jis esą netiesiogiai padėjo "vieno vaiko" politiką vykdančiai Kinijai versti moteris darytis abortus.
Stacks of Money
Vašingtono sprendimas, kuris buvo priimtas žiniasklaidos priemonėse pasirodžius pranešimams apie JTGF paramą neteisėtiems abortams Kinijoje, paremtas JAV įstatymu, draudžiančiu skirti lėšų organizacijoms, kurios padeda priverstinių abortų programų vykdytojams.

Tačiau šis G.W.Busho administracijos žingsnis, atrodo, prieštarauja JAV Valstybės departamento ataskaitai, kurioje rekomenduojama pinigus sumokėti.

Priėmusi tokį sprendimą administracija prieš lapkritį vyksiančius Kongreso rinkimus įsiteikė konservatyviesiems prieš abortus kovojantiems lobistams, bet papiktino demokratus ir nuvylė JT generalinį sekretorių Kofi Annaną.

JT joms metamus kaltinimus griežtai neigia.

JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas minėtus pinigus pervedė kitoms šeimos planavimo ir reprodukcinės sveikatos programoms, kurias vykdo JAV vyriausybė, sakė C.Powello atstovas spaudai Richardas Boucheris.

Per trumpą spaudos konferenciją jis pažymėjo, kad JT Gyventojų fondas skyrė pinigų kompiuteriams ir transporto priemonėms Kinijoje pirkti ir kad tais kompiuteriais bei transporto priemonėmis Kinijos valdžia "siunčia žmonėms pranešimus neturėti daugiau vaikų".

Kinijos ambasados atstovas spaudai neigė, kad jo vyriausybė verčia moteris darytis abortus ir sakė, kad valdžia tik skatina šeimas turėti po vieną vaiką.

JAV demokratai ir šeimos planavimo šalininkai griežtai kritikavo G.W.Busho administracijos sprendimą. Organizacijos "Population Action International" atstovai pareiškė, kad yra "priblokšti ir pasibaisėję".

"Atrodo, Baltieji rūmai padarė išvadą, jog dešiniųjų ideologų rėmimas yra svarbesnis dalykas už pasaulio moterų sveikatą ir saugumą", - savo pareiškime rašė Demokratų nacionalinio komiteto pirmininkas Terry McAuliffe'as.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.