aA
Nors mažiesiems vilniečiams darželiuose labiau akcentuojama Vasario 16-osios didybė, vaikams kur kas daugiau smalsumo sukelia meilės diena. Anot Pilaitės mikrorajono lopšelio-darželio "Gilužis" direktorės pavaduotojos ugdymui Arvidos Morkūnienės, maždaug savaitę prieš šventes darželyje jau juntama pakili nuotaika.
Balionai, Valentino diena
Valentino dieną pora eina pro Sofijos gatvėje parduodamus širdies formos raudonus balionus.
© AFP/Scanpix
Per Valentino dieną vaikai mokomi meilės tėvams ir artimiesiems, o per Vasario 16-ąją - meilės tėvynei ir savo kraštui. Tačiau daugeliui vaikų artimesnė ir suprantamesnė Valentino diena.

Dar prieš Valentino dieną visas lopšelis-darželis buvo išmargintas vaikų pieštomis širdutėmis, skirtomis tėvams, seneliams, draugams ir auklėtojoms.

"Valentino diena linksmesnė. Tada mes visi gauname širdučių ir patys jas dovanojame tėveliams, klijuojame darželyje", - pasakojo 7-metė Neda. Paklausus, ar žino, kas yra meilė, vaikai vienbalsiai tikino mylintys savo tėvus ir aiškino, jog mylint negalima peštis.

Beje, lopšelį-darželį "Gilužis" lankančioms mergaitėms Valentino diena kur kas svarbesnė nei berniukams. "Man labiausiai patinka grybų šventė", - pareiškė vienas septynmetis.

Direktorės pavaduotojos A.Morkūnienės teigimu, abiem šventėms stengiamasi skirti tiek pat dėmesio: "Auklėtojos visą savaitę su vaikais kalba apie šias šventes, aiškina jų reikšmę ir prasmę, organizuojami įvairūs žaidimai - vaikai piešia, šoka, mokosi eilėraščių".

Norėdamos sudominti vaikus, dažniausiai auklėtojos kelias dienas skiria įsimylėjėlių dienai, o kitas - Valstybės atkūrimo dienai. Tačiau, anot A.Morkūnienės, Vasario 16-oji - rimtesnė šventė. Tądien lopšelyje-darželyje organizuojamas didelis renginys, vyresnės grupės (6-7 metų vaikai) ruošia programą - dainuoja, groja, šoka. Vėliau visi bendrai žaidžia, žaisdami mokosi - gieda Lietuvos himną ar piešia tautinę simboliką. Jei atsiranda papildomų lėšų, darželyje organizuojamos vaišės.

Tiesa, Valentino diena švenčiama ne visuose darželiuose. Kai kur apie ją tiesiog nutylima, o visas dėmesys skiriamas Valstybės atkūrimo dienai bei pačiai Lietuvai.

"Mano nuomone, meilės tema netinkama 3-4 metų vaikams. Jeigu nori, tegul apie tai kalba tėvai, mes kategoriškai prieš", - sakė privataus Vaikų ugdymo centro-darželio "Saulės gojus" direktorė Laima Sirutienė.

Anot jos, prieš Vasario 16-ąją "Saulės gojuje" vyksta Lietuvos savaitė. Darželyje organizuojami teminiai renginiai, susiję su Lietuva, šalies tautosaka ir folkloru.

Pasak direktorės, vaikai tyrinėja žemėlapį, klausosi lietuviškų pasakų, mokosi pažinti šalį, kurioje gyvena, sužino, kuo Lietuva įdomi ir išskirtinė.