aA
Maskvoje, sulaukęs 50 metų, šį mėnesį mirė buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentas Edwardas Lee Howardas (Edvardas Li Hovardas). Kaip praneša BBC, šis 1985 metais į Sovietų Sąjungą pabėgęs agentas buvo pirmasis CŽV darbuotojas, perėjęs į SSRS pusę.
Laikraščiui "The Washington Post" šaltinis, pažinojęs žuvusį šnipą ir panorėjęs likti nežinomas, sakė, jog E.Lee Howardas nukrito nuo vasarnamio priebučio ir nusisuko sprandą.

E. Lee Howardas pradėjo tarnauti CŽV 1981 metais ir buvo rengiamas dirbti Maskvos rezidentūroje, į kurią turėjo vykti 1983 metais su žmona Mary (Meri), taip pat dirbusia CŽV. Tačiau išvykimo išvakarėse E.Lee Howardas suklupo, tikrinamas melo detektoriumi.

Kaip rašo "The Washington Post", atliekant tyrimą paaiškėjo, kad E. Lee Howardas geria, taip pat yra ilgapirštis: šalia jo lėktuve sėdėjusi moteris apkaltino žvalgą pavogus rankinę. Po skandalo CŽV atsikratė E. Lee Howardo, bet padėjo jam įsidarbinti vienoje iš valstijų.

Tačiau jis nesiliovė gėręs ir galiausiai, matyt, spiriamas finansinių problemų, užmezgė kontaktus su sovietų žvalgais Vienoje, kurioje atostogavo 1984 metais, nutaręs parduoti per neilgą karjerą CŽV įgytas žinias. Tvirtinama, jog už 150 tūkst. dolerių (525 tūkst. litų) E. Lee Howardas išdavė SSRS rezidentui Amerikos superšnipą Sovietų Sąjungoje Adolfą Tolkačiovą.

"The Washington Post" žiniomis, 1985 metais E. Li Howardas užmezgė dar vieną kontaktą su sovietų žvalgais, už tai gavęs auksinių Šveicarijos monetų ir laikrodį "Rolex".

SSRS naudai dirbusį CŽV agentą demaskavo KGB agentas, dirbęs CŽV labui. O sovietų agentą išaiškino KGB darbuotojas Vitalijus Jurčenka, 1985 metais paprašęs prieglobsčio Amerikos ambasadoje Romoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.