aA
Į savivaldos rinkimų agitacijos vajų įpainioti vaikai patyrė emocinį šoką. Incidentas įvyko Kalvarijos miestelyje: gatvėje su Naujosios sąjungos marškinėliais pasirodžiusius nepilnamečius išgąsdino rinkimų tvarkos prižiūrėtojai. Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės įsitikinimu, rinkimai - suaugusiųjų reikalas.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė
© DELFI
„Mano dukra verkdama skundėsi, kad einant gatve prie jų privažiavo automobilis iš kurio išlipo du vyrai, pasisakė, kad yra rinkimų vadovai ir liepė nusirengti marškinėlius su užrašu Naujoji sąjunga, klausė kas ir kiek sumokėjo. Po to vaikus, kuriems nėra 16 metų, nufotografavo. Vaikai išsigando, dangstėsi veidus“, - skunde Vyriausiajai rinkimų komisijai pasakojo kandidatė į Kalvarijos savivaldybės narius Aldona Čeikauskienė.

Ji teigia, kad aštuoni išgąsdinti vaikai yra jaunieji socialliberalai, kurie po pamokų miesto gatvėse dalino gyventojams rinkimines skrajutes ir kvietė į susitikimą su socialliberalų partijos pirmininku Artūru Paulausku.

Moteris prašo VRK atleisti vaikus išgąsdinusį Kalvarijos rinkiminės apygardos pirmininką iš pareigų.

Tačiau VRK pasiekęs kandidatės skundas sulaukė reakcijos, kokios jo autorė negalėjo tikėtis.

Komisijos nariai skunde nerado užfiksuotų rinkimų tvarkos pažeidimų, tačiau nusprendė perduoti šį incidentą ištirti Vaiko teisių apsaugos kontrolierei Rimantei Šalaševičiūtei.

Ji šioje istorijoje įžvelgia ir vaikus į gatvę išsiuntusių politikų atsakomybę. „Rinkimų įstatyme turėtų būti aptartas nepilnamečių dalyvavimas agitacijos kampanijose. Mūsų manymų, rinkimai - suaugusiųjų reikalas“, - DELFI sakė kontrolierė. Jos teigimu, politinių partijų veikloje turėtų būti leista dalyvauti tik vaikams nuo 16 metų.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga jau išnagrinėjo vieną skundą, susijusį su šiuo metu vykstančia rinkimų į savivaldybių tarybas agitacine kampanija: Širvintų rajone nepilnametės mergaitės pabėgo iš pamokų, nes turėjo išplatinti Darbo partijos kvietimus į koncertą.

„Nuvykę į vietą mes pamatėme, kaip negarbingai politikai, tarp kurių yra ir pedagogų, siekia pergalės rinkimuose“, - sakė R. Šalaševičiūtė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.