aA
Šiaurės Korėja antradienį paskelbė esanti pasirengusi laipsniškai atsisakyti savo atominės programos. Per 60 dienų šalis ketina atjungti branduolinį reaktorių Jongbone. Mainais už branduolinį nusiginklavimą Pchenjanas gaus tūkstančius tonų kuro. JAV taip pat pažadėjo pradėti procesą, kurio metu Šiaurės Korėja bus išbraukta iš teroristinių valstybių sąrašo bei bus pradėti diplomatiniai santykiai.
Šiaurės Korėjos karys pro žiūronus stebi Pietų Korėjos teritoriją
Šiaurės Korėjos karys pro žiūronus stebi Pietų Korėjos teritoriją.
© Reuters/Scanpix
Toks susitarimas pasiektas šešiašalėse derybose Pekine, kuriuose, be Šiaurės ir Pietų Korėjų, dar dalyvavo JAV, Kinija, Rusija bei Japonija.

Tai yra pirmoji konkreti pažanga derybose per daugiau kaip trejus metus. Vis dėlto Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Aso pabrėžė, kad susitarimas dar nereiškia, jog konfliktas sureguliuotas. "Tai yra tik pirmasis žingsnis, pažiūrėsime, ar toliau bus padaryti konkretūs sprendimai", - sakė jis antradienį Tokijyje.

Neoficialiais duomenimis, Jungtinių Valstijų atstovai pažadėjo klausimą dėl finansinių sankcijų išspręsti per kitą derybų raundą, kuris Pekine turėtų įvykti kovo 19 dieną. Tuo pat metu bus aptarta galimybė Rusijai nurašyti Šiaurės Korėjos skolas.

2005 m. rugsėjį Pchenjanas jau buvo pažadėjęs atsisakyti branduolinės programos mainais už pagalbą ir saugumo garantijas, tačiau netrukus po to amerikiečiams įšaldžius režimui priklausančius milijonus dolerių Makao banke, susitarimas žlugo. Prie derybų stalo vėl sėsta tik pernai gruodį, o paskutinis derybų raundas prasidėjo praeitą ketvirtadienį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.