aA
Dick Cheney
Dick Cheney
© Corbis/Scanpix
Daugiausia dėmesio buvo skirta demokratijos plėtrai Europos Rytuose ir energetinio saugumo problemoms.

„Toliau siekdami mūsų bendrų tikslų – laisvės, demokratijos ir saugumo – mes turime toliau stiprinti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir JAV, transatlantinį dialogą“, - pokalbio metu pabrėžė V. Adamkus.

R. Cheney pažymėjo, kad JAV administracija ypač palankiai vertina Lietuvos pastangas remti demokratijos plėtrą regione. Jis sakė, kad Lietuvos patirtis ir nuomonė vertinant Ukrainoje, Baltarusijoje, Moldovoje ir Pietų Kaukazo valstybėse vykstančius procesus yra labai svarbi.

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad JAV yra svarbus Lietuvos ir visos Europos Sąjungos partneris stiprinant demokratiją Europos rytinėje kaimynystėje.

Susitikime taip pat konstatuota, kad būtina stiprinti transatlantinį dialogą energetikos klausimais.

„Lietuva savo partneriams Europoje nuolat pabrėžia, kad būtina kalbėti vienu balsu. Mes nuolat primename, kad Europa privalo susitelkti ir ieškoti galimybių vieningai kalbėtis su Rusija apie energetiką ir demokratines vertybes“, - sakė V. Adamkus.

Lietuvos prezidentas pažymėjo, kad būtina ne tik kurti alternatyvius energetinių išteklių tiekimo projektus, bet ir siekti šiuos išteklius naudoti kuo efektyviau. Šalies vadovo nuomone, būtina geriau išnaudoti ir plačias atsinaujinančių energetinių išteklių teikiamas galimybes.

JAV viceprezidentas domėjosi Lietuvos planais pradėti modernaus atominės elektrinės bloko statybą ir galima technologine JAV pagalba diegiant alternatyvius energetinius išteklius.

Prezidentas V. Adamkus išreiškė viltį, kad prezidento George’o W. Busho iniciatyva atverti JAV bevizio režimo duris ir ES naujokėms bus sėkmingai realizuota bei tai stiprins Lietuvos ir JAV žmonių ryšius.

Jis sakė, kad Lietuva ir toliau prisidės prie saugumo ir stabilumo kūrimo ne tik Europos Rytuose, bet ir karštuosiuose pasaulio taškuose.

„Lietuva atsakingai ėmėsi misijų Afganistane ir Irake. Mes tikime, kad nuostatas padėti žmonėms Afganistane ir Irake lemia ne valstybės dydis, o požiūris į pasaulio ateitį“, - sakė prezidentas V.Adamkus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.