aA
Afrikoje sulaikyto Lietuvos laivo "Rytas" įgula kaltinama nelegalia žvejyba Pusiaujo Gvinėjos teritoriniuose vandenyse.
Pirmadienį Lietuvos ambasada Maskvoje gavo Pusiaujo Gvinėjos ambasados Maskvoje notą, kurioje išdėstytas atsakymas į Lietuvos reikalavimą paleisti sulaikytą refrižeratorių.

Kaip BNS pranešė Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas, notoje teigiama, kad Lietuvos laivas "Rytas" kartu su kitais laivais nelegaliai žvejojo Pusiaujo Gvinėjos teritoriniuose vandenyse. Kaip teigiama notoje, sulaikyti pavyko tik Lietuvos laivą, o kiti paspruko.

Notoje teigiama, kad Lietuvos laivas buvo sulaikytas nepažeidžiant teisės normų ir reiškiama viltis, kad "Ryto" savininkas sumokės atitinkamą baudą. Baudos dydis notoje nenurodomas.

URM, rūpindamasi Lietuvos laivo likimu, palaiko intensyvius kontaktus su Rusijos, Ispanijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministerijomis ir šių šalių diplomatinėmis įstaigomis Pusiaujo Gvinėjoje ir šios šalies kaimynytėje esančiame Kamerūne.

"Dabar galvojame apie naujus diplomatinius žingsnius, kurių bus imtasi artimiausiu metu", sakė P. Zapolskas.

Lietuvos transportinis refrižeratorius "Rytas" su 1 mln. JAV dolerių vertės šaldytų žuvų ir žuvies miltų kroviniu, priklausančiu Belgijos kompanijai "Luyben ALG. Handelsmaat NV", lapkričio 10-ąją buvo sulaikytas Pusiaujo Gvinėjos kariškių, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.