aA
Jau pasibaigusioje “Comdex” parodoje daugelio lankytojų dėmesį patraukė “Žvaigždžių karų” roboto giminaitis – “iRobot”. Šis į sportinę NASA sukurto “Mars Rover” roboto versiją panašus mechanizmas yra pirmasis bevielis ir prijungtas prie interneto robotas, galintis girdėti ir kalbėti už savo šeimininką.
"iRobot"
iRobot lyginamas su R2-D2
“iRobot” apsiginklavęs video kamera, sonaru, mikrofonu ir garsintuvais, todėl jo šeimininkas, net ir būdamas kitoje pasaulio pusėje, gali girdėti, matyti ir šnekėti roboto “jutimo organais”. Esant toje pačioje patalpoje robotas valdomas distanciniu valdymo pulteliu.

Truputėlį daugiau, nei 20 kg sveriantis robotas gali išvengti kliūčių, lipti laiptais. Šeimininkas gali keisti jo kryptį nurodydamas galinį kelio tašką. Blizgančios lazerinės roboto akys ir šioks toks panašumas į animuotą personažą suteikia jam draugišką išvaizdą, kurios ir siekė kūrėjai. Jis gali akimis kontaktuoti su žmogumi atsistodamas ir ištiesdamas kaklą bei pats naudoja gana ribotą žodyną saviraiškai.

“iRobot” valdomas “Linux” operacinės sistemos ir yra pilnai veikiantis kompiuteris. Jo akumuliatorius po pakrovimo gali teikti energijos apie valandą. Jos pabaigoje robotas gali nuvažiuoti prie energijos pakrovimo stoties. Roboto viduje esantis kompiuteris veikia 2.4 GHz taktiniu dažniu ir prie interneto prisijungia 700 KBps sparta.

"Verslo Žinios"