aA
Į Seimą išrinkti raseiniškiai: socialliberalas Kęstutis Skamarakas ir socialdemokratas Gintautas Mikolaitis, “neišsitekę” Raseiniuose, aistras pradėjo lieti ir Vilniuje.
K.Skamarakas apkaltino G.Mikolaitį, neva šis gali būti savaitgalį mėginto įvykdyti ginkluoto pasikėsinimo į jo gyvybę ir turtą užsakovu.

K.Skamarako žodžiais, jo sėkmingas verslas seniai trukdė Raseinius valdžiusiai posovietinei nomenklatūrai, kurios atstovų yra Socialdemokratinės koalicijos frakciją Seime sudariusiose politinėse jėgose.

Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Informacinio centro vadovas Gediminas Kirkilas griežtai paneigė K.Skamarako žodžius.

Tuo tarpu nepanorę prisistatyti abu parlamentarus puikiai pažįstantys kalbinti raseiniškiai iškėlė dar vieną versiją, girdi, kas galėtų paneigti, kad politikai kivirčijasi ne dėl verslo?

Buvęs kolūkio zootechnikas K.Skamarakas, prieš keletą metų pradėjęs privatų verslą, vežė į Lietuvą iš Vokietijos “labdarą” ir ją pardavinėjo.

Tuo tarpu G.Mikolaitis, dirbdamas Raseinių savivaldybės mero pavaduotoju, taip pat aktyviai “kuravo” labdarą.

Apie anuomet Raseinių vicemero G.Mikolaičio sąsajas su labdara - kuomet socialiai remtini raseiniškiai buvo “šeriami” prieš vienuolika metų pagamintais kopūstų konservais ir konservuota duona rašė ir “Veidas”. Supykę Raseinių savivaldybės klerkai, surašę skundą prokuratūrai, siekė, kad keistus “labdaros vingius” išaiškinusiems žurnalistams bei prieš vicemerą socialdemokrato G.Mikolaičio ir mero - konservatoriaus Rimo Stankūno veiklą pasisakiusiam Raseinių tarybos nariui Antanui Vizbarui būtų iškeltos baudžiamosios bylos.

Šia istorija susidomėjo K.Skamarakui priklausanti privati Raseinių kabelinė televiziją. Vietos žurnalistus ypač domino vicemero G.Mikolaičio asmenybė.

Iš viso į Raseinius savivaldybės vadovų dėka iš Vokietijos buvo atvežta prieš vienuolika metų pagamintos 7 tonos raugintų kopūstų ir 5 tonos duonos konservų.

Rajono tarybos narys A.Vizbaras tuomet vienareikšmiai teigė, kad kalčiausi šioje istorijoje yra meras R.Stankūnas ir ypač vicemeras G.Mikolaitis.

”Kas atsakys jei kas užvalgęs į Vokietijos šiukšlyną turėjusių važiuoti pasenusių produktų, susirgs, arba tai atsilieps jo sveikatai vėliau”? - klausė A.Vizbaras.

Raseinių vicemeras G.Mikolaitis neskanavo labdarinių konservų, tačiau tikino, kad nuo jų niekas nesusirgsiąs - juk šimtai žmonių gyvena šiukšlynuose, minta ten randamais produktais ir nieko - gyvena.

“O čia juk vokiečių produktai. Kartais mūsų švieži produktai neprilygsta vokiečių vienuolikos metų senumo produktams”, - teigė G.Mikolaitis.

Beje, Lietuvoje pagal galiojančius įstatymus, jei prekybininkai prekiauja maisto produktais, kurių vartojimo laikas pasibaigęs prieš parą, jie baudžiami 300 Lt bauda.

Nei G.Mikolaitis, nei R.Stankūnas, nei kiti savivaldybės valdininkai neprisiėmė jokios atsakomybės net ir po to, kai po žurnalistinio tyrimo Kauno visuomenės sveikatos centro Raseinių filialas pareiškė, kad labdarinė konservuota duona nebetinka žmonių maitinimui. O Lietuvos kokybės inspekcijos vadovas Bronius Pauža pabrėžė, kad išdalinus nevartotinus produktus buvo pažeisti net keli teisės aktai.

Ne vieno Raseinių rajono ūkininko, davusio “labdaros” paskanauti galvijams, raguočiai ir kiaulės suviduriavo. Gyvuliams negalima šerti pašaro, kuriame itin didelė konservantų dozė.

Beje, vežant labdarą į Raseinius padaryta daug grubių nusižengimų, ar gal net nusikaltimų. Sužinojusi, kad iš Vokietijos Mühlhausen miesto gaus labdaros, Raseinių rajono savivaldybės taryba, pažeisdama keletą įstatymų, o ypač Vietos savivaldos įstatymą, sukūrė tikriausiai absurdiškiausią darinį Lietuvoje - įmonę, kuri taip ir vadinasi “Raseinių rajono savivaldybės taryba”.

Įmonės “Raseinių rajono savivaldybės taryba” steigėjas ir savininkas - meras R.Stankūnas, o kitas įmonę atstovaujantis asmuo - vicemeras G.Mikolaitis.

Ši įmonė iš Respublikinio mitybos centro gavo leidimą 3 metus importuoti maisto produktus ir alkoholinius gėrimus. Taigi, nors Lietuvos įstatymai draudė, Raseinių rajono savivaldybės taryba užsiėmė ūkine ir komercine veikla.

Pernai gegužę iš Vokietijos judėjimo “Žmonės padeda žmonėms” į Lietuvą pajudėjo didžiulė (už 147 tūkst. Vokietijos markių) labdaros siunta. Vokiečiai rašo, kad šios labdaros gavėjas turėtų būti Lietuvos ligoninės, vaikų namai, senelių namai bei nevyriausybinės organizacijos.

Tačiau visi paminėti subjektai buvo “nustumti” į šalį, nes labdarą Lietuvoje priimti pasiskyrė savivaldybės vadovų G.Mikolaičio ir R.Sankūno vadovaujama įmonė “Raseinių rajono savivaldybės taryba”.

“Tačiau negana to, kad savivaldybės valdininkai skirstė labdarą, jie dar ir sukčiavo pildydami krovinio registracijos ir pripažinimo dokumentus.

Anot Raseinių savivaldybės socialinės paramos skyriaus tarnautojų, 12 dviračių sveria 3 tonas, nors iš tikro daugiausiai visi jie gali sverti 250 kilogramų, 9 buitinės siuvimo mašinos sveria taip pat 3 tonas, nors realiai ne daugiau nei 450 kilogramų. Realaus ir “popierinio” labdarinių prekių svorio skirtumas yra 12 tonų. Kas galėtų paneigti, kad tas neatitikimas atsirado į Lietuvą atgabenus 12 tonų kontrabandos arba tas “dingusias” prekes pasisavinus savivaldybės tarnautojams”, - svarstė A.Vizbaras.

Neįprasta yra tai, kad vokiečiai dokumentuose rašo, jog atvežė 74 tonas labdaros, o lietuviai nepasvėrę automobilių užrašo, jog jie priėmė 74 tonas labdaros. Kai vėliau paaiškėjo, kad labdaros tiek tonų nebuvo, Raseinių savivaldybės tarnautojai sugalvojo paaiškinimą: “sunkvežimiai iš Vokietijos neišleidžiami, kol nebūna pilnai pakrauti”. Tad, esą kartais rašoma, kad prekių vežama daug, nors realiai vežamas oras. Ar tai nėra spraga kontrabandai?

Keista Raseiniuose ir labdarinių prekių įvertinimo tradicija. Pažiūri įvertinantysis į lubas ir užrašo, kad sekcija verta, pavyzdžiui, 60 Lt, sofa - 20 Lt, o laidynė ar elektrinė keptuvė - 5 Lt.

Įdomu tai, kad įvairiausi nesklandumai Raseinių rajone vykdavo merui R.Stankūnui išvykus. Tuomet jį pavaduodavo vicemeras, dabar Seimo narys G.Mikolaitis.

Beje, G.Mikolaitis ir K.Skamarakas yra turtingiausi žmonės Raseinių rajone. Buvęs vicemeras G.Mikolaitis deklaravo turįs turto ir pajamų už 377 012 Lt, o K.Skamarakas už 2 004 977 Lt.

Neseniai išsiskyręs su žmona G.Mikolaitis, Raseinių centre susirentė pilaitę, kurios galėtų pavydėti ne vienas deputatas.

Taigi, kas galėtų paneigti Raseiniuose sklandančius gandus, kad ne dėl labdaros verslo reikalų susikirto naujieji Seimo nariai: buvęs Raseinių vicemeras G.Mikolaitis ir milijonierius K.Skamarakas?