aA
Per metus turėtų užsienio šalyse turėtų pasikeisti maždaug trylika Lietuvos ambasadorių. Ne vieno diplomato vietą užims po Seimo rinkimų valdžios postų netekę politikai.
"Lietuvos ryto" žiniomis, vienoje Skandinavijos šalių ambasadoriaus pareigos gali būti pasiūlytos ambasadoriaus rangą turinčiam buvusiam krašto apsaugos ministrui Česlovui Stankevičiui.

Buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras, ambasadorius Jonas Rudalevičius irgi grįžta į diplomatinę tarnybą. Prieš kelerius metus Užsienio reikalų viceministru, patarėju ekonomikos klausimais Vokietijos ambasadoje dirbęs J.Rudalevičius jau pramoko anglų kalbos ir pradėjo mokytis itališkai. Ambasadorius Italijoje Romanas Podagėlis jau viršijo savo kadencijos laiką.

Į Užsienio reikalų ministeriją grįžta buvęs Vyriausybės kancleris Petras Auštrevičius bei finansų viceministrė Dalia Grybauskaitė. Ambasadoriumi Suomijoje ir Europos komiteto generaliniu direktoriumi buvęs P.Auštrevičius dabar užims viceministro pareigas. Jis, kaip ir D.Grybauskaitė, bus potencialių ambasadorių rezerve.

Ambasadoriaus postas prognozuojamas ir dabartiniam Vyriausybės kanceliarijos patarėjui tarptautinių santykių klausimais, kadriniam diplomatui Deividui Matulioniui. Dabartinis užsienio reikalų viceministras, vyriausiasis Lietuvos derybininkas su Europos Sąjunga Vygaudas Ušackas taps Europos komiteto generaliniu direktoriumi.

Laisvą viceministro postą turėtų užimti daugiašalių santykių departamento vadovas Giedrius Čekuolis, kuriam bus pavesta vadovauti Lietuvos deryboms dėl narystės NATO. Rinkimus į Seimą pralaimėjęs Kovo 11-osios Akto signataras, vienas Centro sąjungos lyderių Egidijus Bičkauskas bus skiriamas į diplomatines pareigas kurioje nors iš Lietuvos ambasadų.

"Lietuvos rytas"