aA
Lietuvos kariuomenės ir pasienio tarnybų atstovai paneigė Baltarusijos kariškių pranešimus, neva Lietuvos teritorijoje prie Baltarusijos sienos veikia NATO elektroninės žvalgybos postai.
Kaip teigia specializuota Rusijos naujienų agentūra "Agenstvo vojennych novostei" (AVN), remdamasi neįvardytais šaltiniais Baltarusijos gynybos ministerijoje, palei Lietuvos ir Baltarusijos sieną yra įrengti keturi radioelektroninės žvalgybos postai.

Jų veikla, anot agentūros, buvo užfiksuota per neseniai netoli Gardino vykusius Baltarusijos kariuomenės 6-osios mechanizuotos brigados taktinius mokymus.

"Aptikti postai, be abejonės, priklauso NATO, nes Lietuva neturi nei įrangos, nei specialistų tokiai veiklai", AVN cituoja "aukšto rango Baltarusijos gynybos ministerijos darbuotoją", nenurodydama jo pavardės.

Šį pranešimą paneigė Lietuvos kariuomenės štabo viršininkas pulkininkas Antanas Jurgaitis. Interviu BNS jis užtikrino, kad Lietuvos teritorijoje neveikia jokie elektroninės žvalgybos postai - nei NATO, nei Lietuvos.

Pasak pulkininko, prie sienos su Baltarusija, kaip ir kitur Lietuvoje, yra Lietuvos kariuomenės radiorelinio ryšio bokštas, bet ši įranga niekaip nesusijusi su tariama žvalgybine veikla.

Be to, prie 650 kilometrų sienos su Baltarusija Lietuvos pasieniečiai yra pastatę 10 bokštų, kuriuose sumontuota termovizorinė stebėjimo įranga. Kaip BNS paaiškino Pasienio policijos departamento atstovas spaudai Rokas Pukinskas, Prancūzijos bendrovės "Thomson" sumontuota įranga stebi pasienio ruožus ir fiksuoja sienos pažeidėjus.

Baltarusijos ir Rusijos kariniai šaltiniai ir anksčiau yra skelbę nepatvirtintą informaciją apie tariamą žvalgybinę NATO veiklą iš Lietuvos teritorijos, tačiau Lietuva ją paneigdavo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.