aA
Seimas antradienį po svarstymo pritarė ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų savanoriško atidavimo bei ginklų ir šaudmenų įteisinimo laikinojo įstatymo projektui.
Pagal šį įstatymą nelegalius ginklus ar sprogmenis turintys piliečiai galės juos įteisinti ar grąžinti. Remiantis projektu, amnestija veiktų šešis mėnesius nuo įstatymo įsigaliojimo dienos. Projektui jau pritarė Seimo Nacionalinio saugumo bei gynybos komitetas (NSGK).

Šis įstatymo projektas yra analogiškas įstatymui, kuris galiojo 1999 metų birželio - rugpjūčio mėnesiais.

Lietuvoje jau tris kartus buvo sudaryta galimybė savanoriškai grąžinti arba įteisinti turimus ginklus bei šaudmenis. Per pastarojo tokio įstatymo galiojimo laikotarpį - nuo 1999 metų birželio 23 dienos iki rugsėjo 23 dienos, policijos įstaigoms buvo atiduoti 1255 ginklai, daugiau negu 42 tūkstančiai šaudmenų, 23 sprogstamieji įtaisai.

Pasak NSGK nario Sauliaus Pečeliūno, teisėsaugininkai buvo patenkinti tokiu aktyviu ginklų ir amunicijos perdavimu. Pasak S. Pečeliūno, tai rodo, jog gyventojai pasitiki valdžios ir teisėsaugos įstaigomis ir žino, kad už savanorišką ginklų ir sprogmenų perdavimą jie nebus baudžiami.

Skirtingai nuo ankstesniųjų ginklų amnestijų, kurias inicijuodavo Seimo komitetai, šiemet tokio įstatymo priėmimą inicijavo Vidaus reikalų ministerija. Manoma, kad VRM atsižvelgė į pastarojo meto įvykius bei radinius. Apie tokią galimybę buvo prabilta po "Juodvarnių" organizacijos išaiškinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.