aA
Nušalintojo prezidento Rolando Pakso apkaltos procesas sudomino Europos Žmogaus Teisių teismą. DELFI žiniomis, Lietuvos Vyriausybė gavo Strasbūro teismo raštą, kuriame prašoma pateikti savo poziciją dėl artimo R.Pakso bičiulio, bendrovės „Restako“ direktoriaus Algirdo Drakšo pokalbių pasiklausymo.
Rolandas Paksas - karikatūra
Rolandas Paksas - karikatūra
© DELFI
Per R.Pakso apkaltos skandalą išgarsėjęs A.Drakšas Europos Žmogaus Teisių teismui skundėsi, jog jo pokalbių pasiklausymas pažeidė Konvencijos garantuojamą privataus gyvenimo neliečiamumą. Be to, verslininkas skundžia efektyvių gynybos priemonių dėl tokių operatyvinių priemonių taikymo nebuvimą.

DELFI primena, kad specialiųjų tarnybų įrašyti pokalbiai padėjo atskleisti R.Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo artimus santykius. Kai prezidentas prisiekė ir pradėjo eiti pareigas, J.Borisovas ėmėsi aktyvios veiklos, siekdamas daryti jam įtaką ir įgyvendinti savo planus. Kadangi R.Paksas nevykdė įsipareigojimų, J.Borisovas grasino perduoti kompromituojančią medžiagą priešiškoms užsienio žvalgyboms.

Milijonierius įkalbinėjo A.Drakšą aplankyti R.Paksą ir jį paveikti, kad šis kuo greičiau pasirašytų dokumentus dėl pilietybės J.Borisovui suteikimo išimties tvarka.

Prezidentas buvo sunerimęs dėl J.Borisovo reikalavimų ir per A.Drakšą siekė jį nuraminti. Prezidentas dekretą dėl Lietuvos Respublikos pilietybės suteikimo išimties tvarka J.Borisovui pasirašė 2003 m. balandžio 11 d. Pilietybės suteikimo išimties tvarka procedūra paprastai užtrunka 2–3 mėnesius nuo prašymo padavimo dienos. J. Borisovui ji buvo suteikta per tris savaites.

Europos Žmogaus Teisių teismas kreipėsi į Lietuvos Vyriausybę ir prašo pateikti savo poziciją dėl R.Pakso draugo A.Drakšo skundo. Be to, Lietuvos prašoma atsakyti, ar valstybė įvykdė savo pozityvią pareigą pagal Konvencijos 8 straipsnį dėl privataus gyvenimo apsaugos dėl slapto pareiškėjo pokalbių įrašų nutekėjimo neaiškiomis aplinkybėmis žiniasklaidai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.