aA
Europos šalys, stengdamosi išspręsti nesutarimus, kilusius dėl Rusijos prieštaravimų, sušvelnino branduolinę programą vykdančiam Iranui siūlomų įvesti Jungtinių Tautų (JT) sankcijų toną, tačiau galutinio susitarimo dar nematyti, penktadienį teigė diplomatai.
Atominė elektrinė Bušero mieste, Iranas, uranas
© Reuters/Scanpix
Pasak Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo, aukšti Rusijos, Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Kinijos pareigūnai dėl JT rezoliucijos gali susitikti ne anksčiau kaip kitą savaitę ir pamėginti sušvelninti skirtumus, iš Jordanijos, kur penktadienį lankėsi S.Lavrovas, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Visos šalys, išskyrus Kiniją, ketina dalyvauti pirmadienį ir antradienį Briuselyje rengiamame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) posėdyje, kurio metu veikiausiai konsultuosis, kaip elgtis su Iranu, Vašingtone teigė JAV Valstybės departamento atstovas Tomas Casey.

Jungtinės Valstijos ir projekto rengėjos iš Europos - Didžioji Britanija, Prancūzija bei Vokietija, nori, kad urano sodrinimo veiklos, kaip to reikalavo rugpjūčio 31 dienos JT Saugumo Tarybos rezoliucija, nenutraukusiam Iranui 15 narių taryba įvestų sankcijas už vykdomas branduolinių ir balistinių raketų programas.

Tačiau Rusija, palaikoma Kinijos, išbraukė kone pusę europiečių parengto teksto.

Vakarai įsitikinę, kad Irano vykdomi urano sodrinimo darbai yra priedanga, slepianti bombų gamybą. Teheranas tvirtina uraną sodrinantis elektros energijai gaminti.

Europiečių vardu Prancūzijos parengtas naujas pasiūlymas, pasak su tekstu susipažinusių diplomatų, uždraustų eksportuoti į Iraną tik pačias pavojingiausias medžiagas, kurios galėtų būti panaudotos branduoliniams ginklams arba balistinėms raketoms gaminti. Kadangi deryboms teikiama ypatinga svarba, diplomatai sutiko kalbėti tik anonimiškai.

Pirminiame teksto projekte buvo reikalaujama, kad šalys uždraustų parduoti įrangą bei technologijas ir skirti finansavimą visoms Irano branduolinių ir balistinių raketų programoms.

Penktadienį Jordanijoje, prie Negyvosios jūros vykusioje konferencijoje, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice susitiko su Didžiosios Britanijos, Italijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais bei Europos Sąjungos užsienio politikos koordinatoriumi Javieru Solana aptarti Irano ir kitų klausimų.

Smulkesnės informacijos apie šį susitikimą nepaskelbta, tačiau C.Rice nurodė netenkanti kantrybės. "Aš tikrai esu už tai, kad būtų palaikoma vienybė, bet lygiai taip pat pasisakau ir už veiksmus", - teigė ji žurnalistams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.