aA
Vyriausiasis Kubos ginkluotųjų pajėgų vadas, negaluojantis garbaus amžiaus Fidelis Castras nepasirodė per Kuboje rengiamą karinį paradą. Tai iškėlė tik dar daugiau klausimų apie F.Castro sveikatą, praneša bbc.co.uk.
Fidel Castro
© Reuters/Scanpix
Paradas, užbaigs penkias dienas vykusį renginių, skirtų F.Castro 80-ojo gimtadienio iškilmėms, maratoną. Pats solenizantas, ilgai sveikstantis po liepą atliktos operacijos, nė viename jų nedalyvavo.

F.Castro sveikatos būklė ir klausimai dėl jo ateities temdo ginkluotųjų pajėgų pasirodymą, kuriuo, anot ekspertų, norima parodyti turimą karinę galią visiems, galvojantiems, jog įsivyravusi nežiniai dėl ilgalaikio vado, komunistinė Kuba nusilpo.

Liepos 31 dieną F.Castro paskelbė sergąs neįvardyta žarnyno liga ir laikinai perdavė valstybės vairą savo broliui, gynybos ministrui Rauliui Castro. Nuo to laiko F.Castro visuomenė regėjo tik iš nuotraukų ir vaizdo įrašų.

Jeigu šeštadienį F.Castro neįstengs pasirodyti, tai dar labiau sustiprins svarstymus, jog jis yra pernelyg ligotas valdyti šalį, kuriai vadovavo nuo 1959 metų revoliucijos, kai nuvertė diktatorių Fulgencio Batista.

Anot Vašingtono nacionalinės karo kolegijos nacionalinio saugumo strategijos profesoriaus Franko Mora, būdamas sveikas, F.Castro niekada nebūtų praleidęs tokios puikios progos pašlovinti save ir vyriausybę.

"Neįsivaizduoju Fidelio, praleidžiančio tokią progą. Anksčiau jis mėgaudavosi tokiais momentais", - teigė profesorius.

Kubos pareigūnai nenurodo, ar F.Castro dalyvaus parade. Tačiau jie nepaliaujamai tvirtina, jog F.Castro taisosi ir sugrįš - paskutinį kartą toks patikinimas iš viceprezidento Carloso Lage lūpų nuskambėjo penktadienį, per F.Castro gimtadienio iškilmių baigiamąją ceremoniją.

Nors paties F.Castro joje nebuvo, 5 tūkst. žmonių, susirinkusių Havanos Karlo Marxo vardo teatre, C.Lage sakė: "Fidelis taisosi, jis bus tarp mūsų, jis toliau vadovaus".

Kalbėdamas apie ateitį, viceprezidentas tvirtino, kad socializmas Kuboje "nesugriaunamas", nes netgi "kai nebus Fidelio, bus jo darbas, jo idėjos ir jo pavyzdys".

SUMENKUSI ARMIJOS GALIA

Pasak ekspertų, jeigu F.Castro pasirodys didingoje Havanos Revoliucijos aikštėje, jis išvys žygiuojant 300 tūkst. civilių ir kareivių, jachtos "Granma", kuriuo jo vadovaujami sukilėliai 1956 metų gruodžio 2 dieną iš Meksikos atplaukė į Kubą, maketą ir daugybę sukežusios karinės technikos.

Bus demonstruojami pasenę tankai, raketų paleidžiamieji įrenginiai ir naikintuvai "MiG", likę nuo šaltojo karo laikų, kai ginklus ir karinę techniką Kubai tiekė Sovietų Sąjunga.

Komunistinei sovietijai praėjusio dešimtmečio pradžioje žlugus, Revoliucinės ginkluotosios pajėgos prarado 80 proc. kovinės galios. Manoma, kad jose tarnauja ne daugiau nei 60 tūkst. kareivių.

Kuba nori, kad pagrindinės jos priešės Jungtinės Valstijos žinotų, jog ji gali kautis, tačiau taip pat siunčia žinią kubiečių disidentams, kurie šiuo pereinamuoju laikotarpiu galbūt norėtų imtis kokių nors veiksmų, teigia ekspertai.

Pasak F.Mora, jeigu F.Castro tikrai dalyvaus renginyje, dėl to, kas bus vėliau, vyriausybei veikiausiai nebereikės jaudintis. "Po kelis mėnesių vien pranešimų ir vaizdų asmeniškas Fidelio pasirodymas režimui turėtų didžiulio teigiamo poveikio. Daugeliui susidarytų nuomonė, kad dėl ateities nėra ko nerimauti", - teigė profesorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.