aA
Beiruto centre penktadienį į "Hezbollah" surengtą mitingą, kuriuo siekiama nuversti Vakarų remiamą vyriausybę, susirinko dešimtys tūkstančių vėliavomis mojuojančių libaniečių. Prosiriška grupuotė "Hezbollah" ir jos sąjungininkai paragino libaniečius iš visos šalies dalyvauti opozicijos protesto akcijoje. Ji prasidėjo apie 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Po mitingo numatytas neribotas sėdimasis protestas prie vyriausybės rūmų.
Protestas Libane
© Reuters/Scanpix
Libano krikščionių opozicijos lyderis Michelis Aounas susirinkusiems į mitingą žmonėms sakė, kad ministro pirmininko Fouado Sinioros kabinetas turi atsistatydinti.

"Aš raginu ministrą pirmininką ir jo ministrus išeiti", - sakė jis tūkstantinei miniai.

Sirijos ir Irano remiama "Hezbollah" dabartinę Libano vyriausybę vadina JAV marionete.

Beiruto centre, kur laukiama daug protestuotojų, ir prie įvažiavimų į sostinę buvo dislokuotos saugumo pajėgos, remiamos šarvuotų transporterių.

Protestas Libane
© Reuters/Scanpix

Daugybė kareivių spygliuota viela ir metalinėmis užtvaromis atitvėrė vyriausybės kompleksą, esantį centrinėje miesto dalyje. Vos už 30 metrų susirinko protestuotojai, mosuojantys raudonos ir baltos spalvų Libano vėliavomis ir laikantys plakatus, raginančius sudaryti nacionalinės vienybės vyriausybę.

"Norime švarios vyriausybės", - rašoma viename plakate.

"Hizbollah" lyderio pavaduotojas šeichas Naimas Kassemas pažymėjo, kad protestai nesiliaus, kol žlugs ministro pirmininko F.Sinioros kabinetas.

"Ši vyriausybė neprives Libano prie prarajos. Turime (parengę) kelis žingsnius, jeigu vyriausybė nereaguos, bet aš jiems sakau, kad jie negalės vadovauti Libanui su Amerikos administracija", - sakė jis per "Hezbollah" televiziją "al-Manar".

"Esame čia tam, kad nuverstume vyriausybę. Mes, pasipriešinimo dalyviai, nenorime jokios Jungtinių Valstijų įtakos", - sakė 41 metų opozicijos šalininkas Najwa Bouhamdanas.

"Protestuojame tam, kad vyriausybė žinotų, jog niekas nenori F.Sinioros", - teigė 18 metų universiteto studentas Hamzi Meshehas, Libano vėliava apsirišęs savo galvą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.