aA
Prezidentas Valdas Adamkus penktadienį vetavo Seimo priimtas Žemės įstatymo pataisas, kuriomis buvo nustatyti žemės paėmimo iš savininkų visuomenės poreikiams atvejai.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI
Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, V.Adamkus atkreipia dėmesį, kad visuomenės poreikiai, kuriems tenkinti gali būti paimama žemė iš privačios žemės savininkų, turi būti konkretūs ir aiškiai išreikšti visuomenės poreikį konkrečiam nuosavybės objektui.

Prezidentas pažymi, kad paimant nuosavybę visuomenės poreikiams turi būti siekiama pusiausvyros tarp įvairių visuomenės bei jos narių teisėtų interesų.

Todėl V.Adamkus siūlo, kad įstatyme būtų numatyta, kad žemė iš savininkų gali būti paimama valstybei svarbiems ekonominiams projektams vykdyti tik tais atvejais, kai jų svarbą visuomenės poreikiams tenkinti savo sprendimu pripažįsta Seimas arba Vyriausybė.

Prezidentas pasiūlė išbraukti iš įstatymo nuostatą, leidžiančią nuosavybę paimti bendram (viešam) naudojimui, nes toks nekonkretus visuomenės poreikio apibrėžimas sudaro galimybes valstybei pažeisti privačios nuosavybės savininko teises.

V.Adamkus taip pat siūlo, kad, priimdama sprendimą dėl žemės paėmimo visuomenės poreikiams tenkinti, sprendimus priimanti institucija visais atvejais privalėtų motyvuotai pagrįsti, kad konkretus visuomenės poreikis objektyviai egzistuoja ir kad jis negalės būti patenkintas, jeigu nebus paimtas konkretus žemės sklypas.

Seimo priimtos įstatymo pataisos numato, kad iš privačių asmenų žemę visuomenės poreikiams Lietuvoje būtų galima paimti jei ta žemė bus reikalinga valstybei svarbiems ekonominiams projektams, oro uostams statyti, keliams ir vamzdynams tiesti, taip pat - steigti sąvartynams ir kapinėms, statyti kūno kultūros ir sporto statinius bei kitoms reikmėms.

Už valstybės ar savivaldybės poreikiams paimamą žemę jos savininkui būtų atlyginama rinkos kaina arba lygiaverčiu žemės plotu toje pačioje apskrityje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.