aA
Netikėtos ir mįslingos Lietuvos saugumo karininko 48 metų Vytauto Pociūno mirties aplinkybės Baltarusijoje Lietuvos prokurorams jau nekelia jokių įtarimų – Generalinė prokuratūra nutraukė tyrimą ir paskelbė, kad jo mirtis tebuvo nelaimingas atsitikimas. Tačiau žuvusiojo artimieji abejoja prokurorų išvadomis ir ketina jį apskųsti.
VSD pareigūnas V.Pociūnas
Baltarusijoje žuvęs VSD pareigūnas V.Pociūnas
Prokurorai pabrėžia, kad nustatytos mirties aplinkybės neturi nieko bendra su kai kuriose žiniasklaidos priemonėse paskelbtomis žuvusiojo atminimą žeminančiomis mirties detalėmis.

„Yra pakankamai duomenų padaryti išvadai, kad V.Pociūno mirtis buvo nelaimingas atsitikimas“, - penktadienį teigė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Justas Laucius. Jo teigimu, saugumo karininkas žuvo iškritęs apie 2.30 val. iš viešbučio devintojo aukšto persisvėręs per palangę. V.Pociūnas iškrito maždaug iš 30 metrų dar būdamas gyvas.

J.Lauciaus teigimu, saugumo karininko žūčiai įtakos galėjo turėti viešbučio kambario palangės – ji yra tik 30 cm pločio ir 70 cm aukščio.

Justas Laucius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

„Įvykio metu V.Pociūnas 909 kambaryje buvo vienas, - sakė J.Laucius. – Kad pas jį kas nors būtų įėjęs, neturime duomenų. V.Pociūno kūne rasti sužalojimai būdingi kritimui iš didelio aukščio, nerasta jokių požymių, kad sužalojimai galėjo būti padaryti grumiantis ar savigynos būdu“.

Generalinės prokuratūros prokuroras teigė, kad jokių nuodų, toksinių medžiagų, metalų, stipriai veikiančių, jo kraujyje nebuvo rasta. Tai paaiškėjo tik Lietuvoje atlikus daugiau kaip 200 bandymų.

Be to, prokuroras sakė, kad Lietuvoje buvo atlikta ekspertizė, kurios metu buvo identifikuoti pirštų ir delnų pėdsakai. Baltarusijos ekspertams jų nepavyko nustatyti.

Generalinės prokuratūros prokuroro sprendimą V.Pociūno artimieji galės apskųsti aukštesniajam prokurorui bei ikiteisminio tyrimo teisėjui.

Algimantas Pociūnas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Tikėjausi, kad Lietuvos prokuratūra išsiaiškins visas aplinkybes, tačiau prokurorų sprendimas mane labai nuvylė, - penktadienį DELFI sakė žuvusio saugumo karininko brolis Algis Pociūnas. – Esu įsitikinęs, kad brolio mirtis nebuvo nelaimingas atsitikimas. Tikėjomės, kad prokurorai paskelbs tikrąsias jo žūties išvadas. Šis sprendimas – velionio ir mūsų šeimos įžeidimas“.

A.Pociūnas mano, kad brolio mirtis buvo „iš anksto suplanuota“ ir tai, gerbdami velionį, turėjo išsiaiškinti prokurorai. „Pasitarsime su vaikais, šeima ir nuspręsime, ką toliau daryti“, - žuvusiojo saugumiečio brolis teigė, kad greičiausiai Generalinės prokuratūros prokuroro sprendimą apskųs.

Prokurorai tyrimo pabaigos nesieja su Seime baigiamu Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto baigiamu tyrimu dėl VSD veiklos. Pasak J.Lauciaus, tyrimas baigtas gavus paskutines ekspertizes.

Generalinė prokuratūra nekomentuoja, kiek promilių alkoholio buvo rasta V.Pociūno kraujyje. Prokuroras pakartojo, kad privati informacija spaudoje neturėtų būti komentuojama. Be to, atmesta ir versija, kad V.Pociūnas galėjo mirti nuo insulto. „Mes žinome, kokiomis jis ligomis sirgo“, - teigė prokuroras.

“Mes nekelsime bylos, nes neturime pagrindo - Pociūno mirtis nebuvo smurtinė. Ekspertizę atlikę medikai nustatė, kad jis mirė nuo vidaus organų sužalojimo iškritus iš didelio aukščio“, - anksčiau teigė Baltarusijos Bresto Lenino rajono prokuratūros vyresnysis justicijos patarėjas Vladimiras Masiukas, vadovavęs Lietuvos diplomato ir Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko mirties aplinkybių tyrimui.

Nelaimė Bresto viešbutyje „Inturist“ nutiko naktį iš rugpjūčio 22-osios į 23-iąją. Čia V.Pociūnas viešėjo su konsulato Gardine konsulu Dainiumi Trinkūnu bei juos abu į Brestą atvežusiu vairuotoju Algirdu Šakėnu. Jo kūną rado statybininkai ryte.

V.Pociūno kambario durys nebuvo užrakintos, tačiau jo kambaryje buvo tvarkinga, nebuvo matyti jokių grumtynių požymių.

Pareigūnai teigia iš pradžių tyrę kelias V.Pociūno mirties versijas - nužudymas, savižudybė arba nelaimingas atsitikimas. Baltarusiai padarė prielaidą, kad lietingą naktį saugumo karininkas nusprendė pakvėpuoti grynu oru arba parūkyti ir netyčia iškrito pro langą.

V.Pociūnas dalyvavo tiriant nušalintojo prezidento Rolando Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo veiklą. Po tyrimo beveik visi jame dalyvavę saugumiečiai paliko VSD arba išvyko dirbti diplomatinio darbo už Lietuvos ribų.

Kai kurių šaltinių teigimu, Pociūnas buvo parengęs nemažai pažymų apie Rusijos politikus ir verslininkus, bandžiusius savo žmones infiltruoti į Lietuvos energetikos ūkį. Be to, jam pavyko atskleisti ne vieną Lietuvos pareigūnų korupcijos faktą.

Kad Pociūno mirtis neatsitiktinė, yra pareiškęs ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Pasak jo, pirmoji versija, kad tai yra nelaimingas atsitikimas - visiškai neįtikėtina.

„Alternatyva tik viena - nužudymas ir, be abejo, politinis nužudymas, - yra sakęs europarlamentaras. - Neturime šio dalyko palikti vien Baltarusijos milicijos ar KGB (saugumo) tyrimui, bet, savo ruožtu, privalome atlikti visus kriminalinio ar galimo politinio nužudymo tyrimus, kokie jie bebūtų sunkūs, gal ir skaudūs velionio šeimai. Čia yra valstybinis reikalas ir pamatysime, ko verta mūsų valstybė“.

Lietuvos saugumo karininko ir diplomato mirtis - ne vienintelė nepriklausomos Lietuvos istorijoje. 1995-ųjų gegužės pradžioje Gruzijoje paslaptingomis aplinkybėmis avarijoje žuvo Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijoje (ESBO) Lietuvos diplomatas, ministro patarėjas Antanas Nesavas.

A.Nesavas Lietuvai kelerius metus atstovavo Didžiojoje Britanijoje, o vėliau buvo paskirtas į tuo metu stabilumu nepasižymėjusią Gruziją. A.Nesavas žuvo mįslingame autoįvykyje.

Pasak jo giminaičių, jiems iki šiol liko neaišku, ar diplomato mirtis tebuvo nelaimingas atsitikimas, ar iš anksto gerai suplanuota specialiųjų tarnybų ataka prieš Lietuvą ir Vakarus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.