aA
Nors šiandien prasideda kalendorinė žiema, daugelis Zoologijos sodo gyventojų tebesidžiaugia šiltais orais ir žiemoti neskuba. Paprastai lapkričio pabaigoje dauguma Zoologijos sodo augintinių jau būdavo įsikūrę vidinėse patalpose ir į lauką nosį beiškišdavo retai, dabar ne vienas jų net ir nakvoja lauke.
Neįprastai šiltas šių metų lapkritis pakoregavo juodosios meškos įpročius. Pasak Lietuvos zoologijos sodo Rinkodaros skyriaus vadovės Rasos Jautakienės, tokiu metu šis gyvūnas turėtų jau miegoti, tačiau kol kas Zoologijos sodo meškutė žiemos miegu nesidomi ir beveik kiaurą parą praleidžia lauke.

Šaltajam metų laikui dar nesiruošia ir orų "barometrais" vadinami juodauodegiai prerijų šunys.

"Kai šie šuneliai pradeda tempti į savo urvus šiaudus, kuriais šiltina savo "namus", žinome, jog netrukus pradės šalti. Kol kas žiemai jie nesiruošia, todėl spėjame, jog artimiausiomis dienomis atšalimo nebus", - pusiau juokais, pusiau rimtai prasidėjusios žiemos orus spėjo R.Jautakienė.

Šalčių artimiausiu metu "neprognozuoja" ir kiti po atvirus voljerus bėgiojantys Zoologijos sodo gyventojai.

Rudeniški orai jau per šalti tik žirafoms, smulkesnėms beždžionėms ir kai kurioms paukščių rūšims. Šie gyvūnai jau perkelti į žiemojimui numatytas uždaras patalpas. Į lauką jie nebeišleidžiami.

Anksčiau sunkiai lietuviškas žiemas iškęsdavę iš šiltųjų kraštų kilę gyvūnai nuo kitų metų galės mėgautis gimtinės karščius primenančia kaitra. Planuojama, kad jau kitąmet visi Zoologijos sodo pastatai bus šildomi modernia dujine šildymo sistema. Tiesa, šią žiemą Zoologijos sodo augintiniai bus šildomi senuoju kuru - malkomis. Šiuo metu vyksta paruošiamieji naujos sistemos įdiegimo darbai. Esminės pertvarkos prasidės kitų metų pavasarį.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Vaclovas Dumčius tikino, jog atnaujinti šildymo sistemos anksčiau neleido finansiniai ištekliai. Tačiau pastaraisiais metais Zoologijos sodas atsigavo.

GERI METAI

Pasak Lietuvos zoologijos sodo direktoriaus V.Dumčiaus, šie metai sodui buvo ypač geri. Iš sodo lankytojų bilietų, pardavus gyvūnų jauniklius kitiems Zoologijos sodams, Lietuvos zoologijos sodas šiemet uždirbo beveik 1 mln. litų.

Beveik 250 tūkst. litų buvo skirta sode vykstantiems remonto darbams. Šiemet sode atnaujinta keliolika gyvūnų voljerų, dalyje pastatų plastikiniais pakeisti seni langai ir durys.