aA
Prezidentas Valdas Adamkus remia balsavimo internetu Lietuvoje idėją. Kaip po prezidento susitikimo su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija ketvirtadienį sakė šalies vadovo atstovė spaudai, V.Adamkus pasisako už tai, kad Lietuvos piliečiai balsuoti internetu galėtų jau vasarį vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.
Elektroninis balsavimas, kompiuteris
© DELFI
Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininko Petro Auštrevičiaus, tai yra "įgyvendinamas projektas".

"Manome, kad tai padidins piliečių suinteresuotumą dalyvauti rinkimuose", - pabrėžė Seimo narys.

Jo teigimu, prezidento balsavimas elektroniniu būdu būtų geras pavyzdys, galintis duoti "gerą bangos efektą visoje šalyje".

Pastarąjį kartą vykusiuose savivaldos rinkimuose 2002-ųjų metų gruodį dalyvavo maždaug pusė visų registruotų rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas Seimui yra patvirtinęs, jog techniškai balsavimą internetu būtų galima įdiegti iki 2007-ųjų vasarį planuojamų savivaldos rinkimų, tereikia politinio sprendimo.

Anot VRK vadovo, elektroninio balsavimo sistemos įdiegimui reikėtų maždaug 2 mln. litų.

Seimas lapkričio viduryje priėmė koncepciją dėl balsavimo internetu. Parlamentarai po svarstymo taip pat jau pritarė Liberalų sąjūdžio inicijuotam projektui, kuriuo numatoma įdiegti elektroninio balsavimo sistemą.

Šiuo metu Lietuvoje vyksta pilietinė akcija, kuria siekiama šalies valdžią paraginti įteisinti galimybę rinkimų metu balsuoti internetu.

Gyventojai interneto svetainėje www.culture.lt/e-balsavimas kviečiami pasirašyti elektroninę peticiją, kurią vėliau ketinama įteikti prezidentui, premjerui ir Vyriausiosios rinkimu komisijos pirmininkui.

Anot akcijos organizatorių, balsavimas internetu padidintų balsuojančiųjų per rinkimus skaičių, sudarytų sąlygas aktyviau balsuoti išeiviams ir tiems, kurie rinkimų dieną negali ateiti į savo rinkiminę apylinkę.

Teigiama, kad tokia galimybė paspartintų informacijos technologijų plėtrą šalyje, o balsų skaičiavimą padarytų efektyvesnį.

Elektroninis balsavimas plačiausiai paplitęs JAV.

Susitikime su liberalais prezidentas taip pat aptarė aukštojo mokslo ir studijų reformą, ragino nepamiršti pertvarkymų sveikatos apsaugos sistemoje, kalbėjo apie profesionalios kariuomenės idėją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.