aA
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) planai susitikti su nuo pareigų nušalintu Valstybės saugumo departamento (VSD) kontržvalgybos valdybos viršininko pavaduotoju Vilmantu Bieliausku virto detektyvu. Komiteto vadovui Algimantui Matulevičiui pareiškus, kad pareigūnas pasiprašė susitikti su parlamentarais, V. Bieliauskas patikino nesisiūlęs būti dar kartą apklaustas ir Seime nepasirodė.
VSD pagavo informaciją nutekindavusį „kurmį“
© DELFI
Ketvirtadienį dieną A. Matulevičius žurnalistus informavo, kad pavakary komiteto posėdyje laukiamas V. Bieliauskas. Neoficialiomis žiniomis, jis galėjo papasakoti apie neva jaučiamą spaudimą iš VSD vadovybės.

Teigiama, jog buvo reikalaujama paneigti liudijimus apie aukštų politikų ir pareigūnų ryšius su „Dujotekana“.

Bet praėjus porai valandų – tuo metu, kai pareigūnas turėjo bendrauti su parlamentarais, - buvo paskelbta, kad jis apsigalvojo ir į NSGK posėdį neateis.

V. Bieliauskas DELFI tvirtino neskambinęs „nei A. Matulevičiui, nei kitam komiteto nariui" ir neprašęs būti išklausytas. „Asmeniškai aš pats nieko neprašiau", - sakė pareigūnas.

Anot pašnekovo, ketvirtadienį ryte jam paskambino viena iš NSGK patarėjų ir paprašė atvykti į posėdį. Po kelių valandų V. Bieliauskas sulaukė dar vieno skambučio – patarėja pasitikslino, ar jis tikrai nori atvykti ir turi, ką papasakoti.

„Pasakiau, kad jei komitetas mano, jog man reikia atvykti į apklausą, privalėsiu eiti. Tačiau viską, ką galėjau pasakyti, ar parlamentarams jau papasakojau", - DELFI sakė V. Bieliauskas.

Neoficialiomis DELFI žiniomis, NSGK ketvirtadienį ryte netgi balsavo, ar pareigūną reikėtų kviesti į posėdį. Aštuoni parlamentarai balsavo „už". Kaip vėliau sakė A. Matulevičius, komitetas „buvo suklaidintas".

Anksčiau buvo kalbama, esą nuo pareigų nušalinti V. Bieliauskas ir VSD kontržvalgybos viršininkas V. Damulis jaučia spaudimą iš departamento vadovų. Tačiau abu pareigūnai DELFI tai paneigė. „Spaudimo nesu patyręs, neskaitant nušalinimo ir šiaip psichologinės situacijos", - sakė V. Bieliauskas.

Į klausimą, ar pastarasis pareigūnas jam yra užsiminęs apie spaudimą, A. Matulevičius ketvirtadienį dieną tiesiai neatsakė. „Negaliu to pavadinti spaudimu. Kai jis ateis, bus galima kalbėti. Nusprendėme jį išklausyti, gal čia yra tik gandų reikalas."

„Paaiškėjo, kad savarankiškai jis (V. Bieliauskas – DELFI) vis dėlto nenusprendė. Kol kas jis tokio noro neišreiškė. Komitetas nekviečia, nes neplanavo nieko kviesti, liudytojų apklausa jau baigta", - vėliau, kai pokalbis su pareigūnu buvo atšauktas, sakė NSGK vadovas.

V. Damulis ir V. Bieliauskas buvo nušalinti nuo pareigų, VSD pradėjus tyrimą dėl slaptos informacijos nutekinimo. Teigiama, esą gali būti pasiūlyta iš jų atimti leidimus dirbti su slapta informacija. Tai faktiškai reikštų karjeros VSD pabaigą.

Seimas yra įpareigojęs NSGK atliekamo tyrimo išvadas pateikti iki gruodžio 1 dienos. A. Matulevičius vylėsi, kad penktadienį vakare pavyks patvirtinti išvadų projektą. Tačiau, anot komiteto vadovo, jo nepavyks suspėti suredaguoti, todėl išvados gali būti įregistruotos ir paviešintos tik pirmadienį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.