aA
Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius antradienio vakarą Seime aplankė VSD veiklą tiriančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Algimantą Matulevičių ir tikino pastarąjį, jog žiniasklaidai išplatinti popieriai apie tariamą A.Matulevičiaus bendradarbiavimą su KGB – ne VSD darbas.
Ieškoma KGB pėdsakų - karikatūra
Ieškoma KGB pėdsakų - karikatūra
© DELFI
„A.Pocius išreiškė patikinimą, kad tie popieriai – tikrai ne VSD darbas. Tai aš niekada ir negalvojau, kad tai – VSD darbas. Šis susitikimas, manau, buvo daugiau toks mandagumo gestas“, - DELFI trečiadienį sakė A.Matulevičius.

Paklaustas, ar korektiška buvo susitikti su VSD vadovu NSGK atliekamo tyrimo išvadų pateikimo išvakarėse, A.Matulevičius tikino, jog susitikimas su A.Pocium buvęs trumpas ir NSGK atliekamas tyrimas esą nebuvo aptariamas.

„Komiteto narius taip pat informavau apie šį susitikimą“, - sakė A.Matulevičius,

NSGK vadovas teigė taip pat buvęs informuotas A.Pociaus apie incidentą Latvijos pasienyje, kuomet ant elektros stulpo, kaip paaiškėjo, dar antradienio vakarą buvo aptikti sprogmenys.

A.Matulevičius antradienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl, jo teigimu, paskleisto šmeižto apie tariamus ryšius su sovietų KGB.

Seimo NSGK vadovas rašte nurodo, jog žiniasklaidoje paskleista neatitinkanti tikrovės informacija apie galimą jo bendradarbiavimą su KGB esą teikiant ataskaitas apie išvykas į užsienį ir Lietuvos emigrantus.

VSD veiklą tiriantis Seimo NSGK šią savaitę turėtų baigti rengti išvadas. NSGK vadovas A. Matulevičius kol kas neatskleidžia, ar išvadose bus keliamas departamento vadovų atsakomybės dėl kai kurių sprendimų ir esą nepalankaus moralinio klimato VSD klausimas.

Iniciatyva imtis tyrimo gimė, kai rugpjūčio 23 dieną iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste žuvo saugumo karininkas V. Pociūnas. Jis dirbo Lietuvos konsulate Gardine, o Breste buvo tarnybinėje komandiruotėje.

Iš pradžių siūlyta aiškintis tik V. Pociūno žūties aplinkybes, tačiau žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose abejota kai kuriais VSD sprendimais, pasiūlyta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir departamento veiklą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.