aA
Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą tiriantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), likus mažiau nei trims dienoms iki išvadų pateikimo, posėdžiauja beveik "non stop". "Dirbam ir labai sunkiai dirbam, kadangi yra tekstai ir labai daug siūlymų, komiteto nariai labai aktyvūs. Paprastai pasiūlymų, man yra tekę dirbti kitose komisijose, žymiai mažiau būdavo", - trečiadienį išėjęs iš komiteto posėdžio sakė jo vadovas Algimantas Matulevičius.
Algimantas Matulevičius
Algimantas Matulevičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Komitetas trečiadienį ruošiasi posėdžiauti iki vakaro, į posėdžius rinksis ir ketvirtadienį, ir penktadienį.

Paklaustas, ar spės parengti išvadas iki gruodžio 1 dienos, komiteto vadovas sakė, jog "penktadienis baigiasi dvidešimt ketvirtą nulis nulis, dar yra laiko".

Į klausimą, ar komiteto nariai randa sutarimą dėl pozicijų, ar gali būti ir atskirųjų nuomonių, NSGK vadovas atsakė, jog bent kol kas sutarimas yra, tačiau dar per anksti ką nors prognozuoti.

"Paaiškės, kada bus išvadų baigiamoji dalis. Kol kas bandome susiderinti. Bet pabaigoje, kaip žinote, vyks balsavimas, jeigu dėl kurio nors punkto nesutiks, galės reikšti ir atskirąją nuomonę. Kol kas, ar bus atskiroji nuomonė, nežinau", - sakė A.Matulevičius.

Paklaustas, ar komiteto darbo neapsunkina Konstitucinio Teismo (KT) paskelbtas išaiškinimas, NSGK vadovas sakė, kad priešingai - padeda, nes "viskas tapo daug aiškiau".

"Labai neteisingai formuluojate, kad mes ignoruojame KT sprendimus. Niekas nieko neignoruoja, viskas daroma tik teisėtu būdų. Iš viso būtų nesuprantamas atvejis, jei mes ruoštume pateikti Seimui dokumentą, kuris galėtų prasilenkti su įstatymais ir Konstitucija", - pabrėžė A.Matulevičius.

KT, praėjusią savaitę paskelbęs savo nutarimo išaiškinimą dėl laikinųjų Seimo komisijų veiklos, konstatavo, jog Seimo laikinosioms tyrimo komisijoms negali būti pavedama teisėtumo arba tikslingumo atžvilgiais tirti bei vertinti valstybės institucijų vadovų sprendimų dėl atitinkamose institucijose dirbančių asmenų profesinės karjeros.

Šiuo atveju paaiškėja, jog NSGK nebuvo pagrindo pradėti aiškintis Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Vytauto Pociūno išsiuntimo į Baltarusiją, kur jis vėliau žuvo, aplinkybių.

Tačiau, pasak NSGK vadovo, išvados bus suformuluotos taip, kad "nepažeistų jokių teisės aktų".

Kalbėjęs tik apie išvadų rengimo procesą, detaliau paties projekto komiteto vadovas nekomentavo. "Kol kas galiu pasakyt, kad išvados bus objektyvios ir, man atrodo, principingos", - tepasakė A.Matulevičius.

Jis taip pat akcentavo, jog komentarų apie atliekamą tyrimą nereikėtų traktuoti kaip nuomonės, esą VSD dirba netinkamai.

"Mes niekada taip ir nesakėme, kad VSD nedirba ar dirba blogai. Iš tiesų VSD dirba, daro reikalingą darbą, bet visada taip, kai atlieki tyrimą, žiūri į trūkumus ir defektus, tai neišvengiama", - sakė komiteto vadovas.

Iniciatyvos imtis parlamentinio tyrimo kilo, kai rugpjūčio 23 dieną anksti ryte iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste, kur buvo tarnybinėje komandiruotėje, žuvo saugumo karininkas V.Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine.

Iš pradžių siūlyta aiškintis V.Pociūno žūties aplinkybes, tačiau vėliau, žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose kvestionuoti VSD sprendimai, siūlyta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir paties departamento veiklą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.