aA
Seimas neužkirto kelio nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui siekti nei Vilniaus miesto mero posto, nei sostinės tarybos nario mandato. Antradienį svarstydami naują Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakciją, parlamentarai nesutiko uždrausti savivaldos rinkimuose dalyvauti po apkaltos iš pareigų pašalintiems kai kuriems pareigūnams, tarp jų – ir prezidentui.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Kartu Seimas nesutiko uždrausti parlamentarams dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose ir vesti į juos savo atstovaujamas partijas, tačiau atsisakė dabar galiojančio balsavimo paštu, išskyrus kai kuriuos atvejus.

Libdemai siūlė uždrausti rinkti R. Paksą

Įstatymo pataisomis norėta uždrausti savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauti asmenims, kurie per apkaltą neteko teisės būti Prezidentu, Seimo nariu, Konstitucinio Teismo pirmininku ar teisėju, Aukščiausiojo Teismo ar Apeliacinio teismo pirmininku ir šių teismų teisėju.

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis pasiūlė šią nuostatą taikyti tik tiems politikams ir pareigūnams, kuriems apkalta surengta tik po įstatymo įsigaliojimo. Vėliau jis ir dar keli Seimo nariai – liberaldemokratai Remigijus Ačas ir Dailis Barakauskas bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas pasiūlė tokio draudimo visai atsisakyti.

V. Mazuronis, įpykęs dėl šios pataisos ir tvirtindamas, kad ji taikoma specialiai nušalintam prezidentui, pasiūlė nurodyti įstatyme, kad „savivaldybės tarybos nariu negali būti renkamas prezidentas Rolandas Paksas“.

Antradienį, balsuodamas dėl naujos įstatymo redakcijos priėmimo, Seimas 47 balsais „už“, 7 „prieš“ ir 13 parlamentarų susilaikius, pritarė siūlymui atsisakyti frazės apie apkaltos būdu nušalintus asmenis. Tai reiškia, kad už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus iš prezidento posto pašalintas liberaldemokratų lyderis R. Paksas galės kandidatuoti kitų metų vasario 25 dieną vyksiančiuose rinkimuose. Jis yra užsiminęs, kad taip pat norėtų trečią kartą tapti sostinės meru.

Siūlymui atsisakyti apribojimų per apkaltą nušalintiems asmenims siekti savivaldybės tarybos nario mandato vienbalsiai pasipriešino tik konservatoriai. Dauguma kitų frakcijų tam vienbalsiai pritarė.

R. Paksas, 2004 metų balandį nušalintas nuo prezidento pareigų už šiurkščius Konstitucijos pažeidimus ir priesaikos sulaužymą, nebegalės eiti valstybinių pareigų, kurias užimant reikia duoti priesaiką. Taip paskelbė Konstitucinis Teismas. Aukščiausias valstybinis postas, kurį gali užimti buvęs prezidentas, yra mero pareigos.

Beje, naujoje Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakcijoje norėta įteisinti savivaldybės tarybos nario priesaiką. Pritarus šiai nuostatai, R. Paksas negalėtų pretenduoti į miesto politiko mandatą. Tačiau parlamentarai šios naujovės atsisakė.

Seimo nariai galės dalyvauti rinkimuose

Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas buvo pasiūlęs uždrausti parlamentarams vesti savo partijas į savivaldybių tarybų rinkimus. Pagal jo sumanymą, kandidatuoti į savivaldos rinkimuose politikai būtų galėję tik atsisakę parlamentaro ar Europos Parlamento nario mandato arba prezidento posto.

Šiuo metu galiojantys įstatymai numato, kad Seimo ar Europos Parlamento narys arba prezidentas negali būti savivaldybės tarybos nariu, tačiau rinkimuose dalyvauti jam leidžiama. A. Čapliko tvirtinimu, tokia tvarka yra rinkėjų mulkinimas, nes paprastai žinomo politiko misija apsiriboja rinkėjų dėmesio patraukimu, nes iš tiesų iš Seimo pereiti į savivaldą jis esą nesiruošia.

„Praktika rodo, jog renkamas pareigas einantys bei rinkėjų suteiktus pasitikėjimo mandatus jiems atstovauti užimant tam tikras pareigas turintys asmenys, likus porai mėnesių iki savivaldos rinkimų įsitraukdami į rinkimų politinę kampaniją, pamiršta apie bet kokius įsipareigojimus juos rinkusiems“, - piktinosi parlamentaras.

Anot jo, tokiu būdu rinkėjai apgaunami tris kartus: kai išrenka Seimo narį, tikėdamiesi jo darbo visą kadenciją, kai balsuoja dar kartą savivaldos rinkimuose, vildamiesi, kad parlamentaras eis dirbti į tarybą, ir kai tikraisiais tarybos nariais tampa žmonės, nesulaukę pakankamai rinkėjų pasitikėjimo.

Tačiau dauguma parlamentarų nesutiko net svarstyti tokį draudimą, mat kai kurie suabejojo, ar toks siūlymas, apribojantis rinkimų teisę, neprieštarauja Konstitucijai.

Įvairių partijų kandidatų sąrašų viršūnėse atskirose rinkimų apygardose turėtų būti ne vienas parlamentaras – liberalas Petras Auštrevičius, socialdemokratas Algirdas Paleckis, socialliberalai Algirdas Monkevičius ir Vaclovas Karbauskis, „darbietis" Jonas Pinskus, „pilietininkas" Henrikas Žukauskas, Valstiečių liaudininkų frakcijos narys Artūras Skardžius. Kai kurie iš jų neslepia ambicijų pretenduoti ir į mero postą.

Seimo valia balsuoti paštu greičiausiai galės tik rinkėjai, atliekantys privalomąją karo ar alternatyviąją karo tarnybą ir negalintys atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę arba atliekantys arešto ar laisvės atėmimo bausmę. Balsuoti paštu galima bus specialiai balsavimui sudarytuose paštuose (toliau – specialiuose paštuose) jų darbo valandomis paskutinį trečiadienį, ketvirtadienį ar penktadienį iki rinkimų dienos.

Naują įstatymo redakciją numatoma priimti kai kuriuos projekto straipsnius suderinus su jau priimtomis nuostatomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.