aA
Bagdade pirmadienį atsinaujino Saddamo Husseino teismas dėl kaltinimų genocidu, kuriame kurdai liudijo apie žiaurius kovos su maištininkais metodus, kuriuos Irako pajėgos naudojo prieš kurdus per 1988 metų kampaniją.
Saddamas Husseinas
Saddamas Husseinas
© Reuters/Scanpix
Po dviejų savaičių pertraukos prasidėjusiame posėdyje vienas liudytojas pasakojo, kaip kareiviai išsivedė į dykumą kurdų gyventojus ir juos nužudė.

"Ten buvo griovys. Mes buvome sustatyti į eilę ir kareivis į mus šaudė", - sakė puošniai apsirengęs jaunas kurdas Taimoras Abdallah Rokhzai, šiuo metu gyvenantis Vašingtone.

"Mačiau, kaip kulkos pataikė į vienos moters galvą ir kaip ištiško jos smegenys. Mačiau, kaip buvo nužudyta nėščia moteris, - pridūrė T.A.Rokhzai, kuriam tuo metu buvo 12 metų. - Tai buvo siaubinga".

Septyni teisiamieji yra kaltinami dėl 182 tūkst. kurdų išžudymo per vadinamą Anfalo kampaniją, kurios metu vyriausybės kariai sudegino ir subombardavo tūkstančius Irako kurdų gyvenviečių.

Saddamas Husseinas ir buvę jo padėjėjai tvirtina, kad tai buvo teisėta kovos su kurdų separatistais operacija, vykusi tuo metu, kai šalis kariavo su Iranu.

Kaltinamiesiems, tarp jų ir Saddamo Husseino pusbroliui Ali Hassanui al-Majidui, žinomam "cheminio Ali" pravarde, gresia mirties bausmės, jeigu jie bus pripažinti kaltais. Tačiau kaltinimai genocidu pateikti tik Saddamui Husseinui ir A.H.al-Majidui.

Didžioji dalis teisiamųjų advokatų boikotavo teismą, tačiau pirmadienio posėdyje dalyvavo Badie Arefas, kuris gina buvusį karinės žvalgybos vadą Farhaną al-Juburi.

Lapkričio 20 dieną Niujorke įsikūrusi ir Saddamo Husseino teismus stebinti organizacija "Human Rights Watch" paskelbė, kad per ankstesnį teismą, kuriame jam buvo paskirta mirties bausmė, buvo padaryta daugybė rimtų pažeidimų.

Per šį teismą buvęs prezidentas ir dar septyni atsakovai buvo teisiami dėl nusikaltimų žmoniškumui, susijusių su šimtų Dudžailo gyventojų kankinimu ir nužudymu po to, kai šiame miestelyje 1982 metais buvo pasikėsinta į Saddamo Husseino gyvybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.