aA
Valstybės saugumo departamentas (VSD) prašo parlamentinį departamento veiklos tyrimą atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) parengus išvadas grąžinti visą komiteto sukauptą slaptą medžiagą, taip pat - ir VSD pareigūnų liudijimų įrašus.
Dokumentai, dokumentų pluoštas, akiniai, popieriai
© Corbis/Scanpix
"Parengus Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliekamo parlamentinio tyrimo išvadas, prašome jūsų visą įslaptintą informaciją, kurią pateikė VSD, bei VSD pareigūnų įslaptintus liudijimus, užfiksuotus garso įrašuose, kompiuterinėse informacijos laikmenose bei posėdžių protokoluose, grąžinti VSD", - rašoma VSD vadovo Arvydo Pociaus rašte Seimo NSGK pirmininkui Algimantui Matulevičiui.

Kita vertus, tuo pačiu raštu VSD vadovas informuoja, kad įvertinus Seimo kanceliarijos priimamojo raštinės patalpas, konstatuota, kad jose galima saugoti parlamentinio tyrimo metu sukauptus įslaptintus dokumentus ar su tokiais dokumentais dirbti ir susipažinti.

VSD vadovas atkreipia dėmesį į Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatas, reglamentuojančias slaptų dokumentų administravimą. Seimo NSGK vadovas V.Matulevičius teigė dėl minėto A.Pociaus rašto kreipęsis į Seimo valdybą, kad ši paaiškintų ir atsakytų, kaip komitetui derėtų elgtis.

Pats A.Matulevičius teigė minėtą VSD prašymą vertinąs kaip „dar vieną nesusipratimą, kuris vėl kvepia negerais dalykais“. NSGK narius ypač nustebino tai, kad VSD prašo grąžinti tai, kas esą departamentui niekada nepriklausė, t.y. įslaptintus VSD pareigūnų liudijimus komitetui.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas DELFI pirmadienį teigė, jog departamentas minėtu raštu tiesiog primena apie valstybės paslaptį sudarančios informacijos naudojimo reikalavimus, nustatytus įstatymuose.

VSD veiklą tiriantis Seimo NSGK šią savaitę turėtų baigti rengti išvadas. NSGK vadovas A.Matulevičius kol kas neatskleidžia, ar išvadose bus keliamas departamento vadovų atsakomybės dėl kai kurių sprendimų ir esą nepalankaus moralinio klimato VSD klausimas.

Iniciatyva imtis tyrimo gimė, kai rugpjūčio 23 dieną iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste žuvo saugumo karininkas V. Pociūnas. Jis dirbo Lietuvos konsulate Gardine, o Breste buvo tarnybinėje komandiruotėje.

Iš pradžių siūlyta aiškintis tik V. Pociūno žūties aplinkybes, tačiau žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose abejota kai kuriais VSD sprendimais, pasiūlyta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir departamento veiklą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.