aA
Minia pražygiavo nuo Rotušės aikštės iki Įgulos bažnyčios - per visą senamiestį ir per visą Laisvės alėją. Prie savivaldybės demonstrantus trumpai pasveikino miesto meras Vytautas Šustauskas.

Žmonės skandavo sveikinimus V. Šustauskui, įskaitant ir linkėjimą tapti Lietuvos prezidentu.

Eitynes surengė Kauno apskrities profesinė sąjunga. Jos vadovai teigė, kad dalyvavo apie 30-ties įmonių darbininkai, daugiausia iš bankrutuojančio koncerno "Inkaras".

Pirmadienį LDS, solidarizuodamasi su Tarptautine laisvųjų profsąjungų konfederacija (ICFTU), prisidėjo prie jų organizuojamo "Moterų žygio prieš skurdą ir išnaudojimą".

Demonstracijos dalyviai susirinko prie Profesinių sąjungų kultūros rūmų ir, pasirišę geltonas skareles, patraukė link Seimo rūmų.

Prie Seimo rūmų su demonstrantais susitikti išėjo LDDP pirmininkas Česlovas Juršėnas, kuris susirinkusiems sakė, jog puikiai prisimena tarybines demonstracijas - "tai buvo šventė, kuri buvo organizuojama "iš viršaus", kuri buvo organizuojama vienokios ar kitokios valdžios: partinės, komjaunimo, profsąjungų".

Anot jo, šiais metais gegužės 1-ji galėjo būti ir masiškesnė, ir kietesnė, nes gyvenimas yra sunkesnis.

Č. Juršėnas teigė, jog dabar gegužės 1-sios šventę Lietuvos politinės partijos vertina įvairiai.

"Dešinieji mano, kad tai tarybinis reliktas, o normalūs politikai mano, kad tai turi būti iš tikro šventė, žmonių telkimasis, tai turi būti žmonių vienokia ar kitokia manifestacija, kad jie nori darbo, jie nori gyventi ir jie nori nepriklausomoje Lietuvoje būti žmonėmis", sakė Č. Juršėnas.

Nuo Seimo rūmų demonstracijos dalyviai Gedimino prospektu patraukė link Vyriausybės rūmų, pakeliui sustoję prie buvusių KGB rūmų ir tylos minute pagerbė genocido aukas.

Nuo Vyriausybės rūmų eitynių dalyviai patraukė link Vilniaus koncertų ir sporto rūmų švęsti darbo šventės. Eitynės suorganizuoto LDS moterų iniciatyva, pritariant LDS prezidiumui. Akciją rėmė ir LDS jaunimas.

Demonstrantai, taip bandydami atkreipti valdžios dėmesį į nuolat blogėjančią moterų, vaikų ir jaunimo padėtį, reikalavo laiku mokėti atlyginimus, nemažinti darbo vietų, pakelti atlyginimus, nemažinti pavėluoto darbo užmokesčio delspinigių, sudaryti jaunimui sąlygas mokytis ir dirbti.

Tarptautinė darbo šventė pasaulyje paminėta jau daugiau kaip šimtąjį kartą.

1886 metais gegužės 1-ją Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje, kilo darbininkų protestų banga ir prasidėjo kovos bei streikai dėl aštuonių valandų darbo dienos.

1889 metais Paryžiuje Tarptautinė darbo žmonių asociacija paskelbė gegužės 1-ją Tarptautine darbininkų švente.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.