aA
Gediminas Kirkilas Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūno pavaduotojas informacijai ir propagandai
Mes jau iš anksto prognozavome tokią situaciją. Todėl mūsų visiškai nestebina nesutarimai tarp valdančiosios koalicijos narių.

Akivaizdu, kad dalis socialliberalų supranta, kad už Artūro Paulausko Naująją sąjungą balsavo gerokai kairesni rinkėjai, tai yra tie žmonės, kurių interesus dabar Seime gina tik Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos frakcija.

Taigi, jeigu Naujoji sąjunga (socialliberalai) nori išlikti parlamentine partija ir ateityje, jie turi galvoti apie savo rinkėją.

Be to, visada taip po rinkimų atsitinka, suformavus valdančiąją koaliciją - nevisi jos nariai būna patenkinti gautais postais, o tie, kurie nieko negauna - būna dar aršesni.

Taigi, tai yra antroji socialliberalų frakcijoje dabar kylančio nepasitenkinimo priežastis.

Tiesa, kol kas socialliberalai į mus dar nesikreipė su prašymais pereiti į mūsų frakciją ir mes jų neskatiname šito daryti.

Tačiau, jei kai kurie socialliberalai iš tiesų ateityje pasitrauktų iš Seimo Naujosios sąjungos frakcijos ir pereitų į mūsų frakciją ar kitas frakcijas, santykinę daugumą turinti valdančioji koalicija atsidurtų dviprasmiškoje padėtyje.

Vienas variantų - mažumos Vyriausybės suformavimas. Tuomet valdančiosios liberalų ir socialliberalų koalicijos Vyriausybė turėtų veikti, kaip mažumos Vyriausybė. Tačiau tokios Vyriausybės veikla būtų gerokai apsunkinta.

Kitas variantas, kad dėl kilusios Vyriausybinės krizės, Ministrų kabinetą teks formuoti iš naujo. Ir tada Prezidentas gali pasiūlyti Vyriausybę formuoti plačiai koalicijai.

Byra valdančioji koalicija

Tai komentuoja:

Dangutė Mikutienė Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijos seniūno pavaduotoja

Klemensas Rimšelis Seimo Liberalų sąjungos frakcijos seniūnės pavaduotojas

Lauras Bielinis Politologas