aA
Naujoji Seimo liberalų ir socialliberalų dauguma nutarė rimtai pasidomėti Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Antrojo departamento, užsiimančio karine žvalgyba, veikla.
Kaip pranešė "Respublika", šis susidomėjimas karinės žvalgybos struktūra sutapo su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) pradėtu kitų metų specialiųjų tarnybų biudžetų svarstymu.

Pasak nenorėjusio skelbti pavardės NSGK nario, komiteto dauguma nori smarkiai "apkarpyti" KAM Antrojo departamento lėšas.

Tačiau NSGK pirmininkas, Socialliberalų frakcijos narys Alvydas Sadeckas sakė, kad komiteto narių domėjimasis "yra klausiamojo pobūdžio" ir gali būti susijęs su ankstesnėmis publikacijomis apie Antrojo departamento veiklą.

Pavasarį praeitos kadencijos Seimo nariai centristai Romualdas Ozolas ir Vytautas Čepas kaltino Antrąjį departamentą juos sekant, tačiau nepateikė jokių įrodymų. Tuometinis KAM viceministras, kuruojantis Antrojo departamento veiklą, Romas Kilikauskas šiuos kaltinimus kategoriškai neigė.

1997 metais per prezidento rinkimų kampaniją Lietuvos spectarnybos buvo apkaltintos politikų sekimu. Tuomet spaudoje pasirodė informacija, kad prie Vadovybės apsaugos departamento įsteigtas slaptas skyrius sekė prezidento rinkimuose dalyvausiančius politikus, tarp jų - ir tuometinį kandidatą į prezidentus, dabartinį Seimo pirmininką ir Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderį Artūrą Paulauską.

KAM Antrojo departamento vadovas Kostas Mickevičius santūriai komentavo galimą finansavimo sumažinimą ir naujųjų Seimo narių susidomėjimą žvalgybininkų veikla.

"Tai klausimai, kuriuos sprendžia politikai. Jeigu jie taip sako, vadinasi, taip ir reikia daryti", sakė K. Mickevičius.

Jis pridūrė, kad lėšų karinei žvalgybai mažinimas rodytų bendrą valstybės požiūrį į krašto apsaugą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.