aA
Sprendimas priimtas pirmadienį vykusiame komiteto narių susitikime su paskirtuoju žemės ūkio ministru Kęstučių Kristinaičiu.

Iš 12 komiteto narių 10 balsavo prieš programą, vienintelis liberalas buvo už, o krikščionis demokratas Petras Gražulis posėdyje nedalyvavo.

Kaimo reikalų komitete yra po 4 Socialdemokratinės koalicijos ir Naujosios sąjungos atstovų, 2 Valstiečių partijos nariai, po vieną liberalą ir krikščionį demokratą.

Programoje parlamentarai pasigedo konkretumo, aiškios žemės ūkio politikos.

Programą kritikavo ne tik opozicijos, bet ir Seimo daugumos atstovai. Buvęs kandidatas į žemės ūkio ministrus socialliberalas Gintautas Kniukšta teigė, jog Vyriausybė turi įvardyti konkrečius veiksmus, kaip ji skirs deramą dėmesį kaimui.

"Tokiai programai, kokia ji yra dabar, negali būti pritarta. Ji turi būti iš esmės peržiūrėta", teigė G. Kniukšta.

R. Pakso Vyriausybė siūlo žemės ūkiui kitais metais skirti 10 proc. valstybės biudžeto, tuo tarpu kai kurie komiteto nariai mano, kad žemės ūkio reikmės reiktų skirti 10 proc. nacionalinio biudžeto, kuris yra beveik trimis milijardais litų didesnis nei valstybės.

Lietuvos Ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Čiulevičius retoriškai klausė, ar žemės ūkio finansavimo politikos įsipareigojimai, kurie buvo įrašyti Naujosios sąjungos memorandume su Ūkininkų sąjunga ir Žemės ūkio rūmais, tėra rinkimų triukas. Beje, pats J. Čiulevičius buvo išrinktas į Seimą pagal Naujosios sąjungos sąrašą.

Tuo tarpu žemės ūkio ministras K. Kristinaitis parlamentarams sakė, jog konkretūs Vyriausybės veiksmai bus nurodyti jos veiksmų plane.

Pats nedalyvavęs rengiant Vyriausybės programą, ministras siūlė parlamentarams neužmiršti, jog Lietuva turi vykdyti ir savo tarptautinius įsipareigojimus, visų pirma Europos Sąjungai (ES) ir Pasaulio Prekybos Organizacijai (PPO).

"Iki 2005 metų mes turime būti pasiruošę stoti į ES. Jeigu per tą laikotarpį nesugebėsime dėl kaimo politikos išsiaiškinti tarpusavyje ir aiškiai perduoti mūsų susitarimą Briuseliui, Lietuva gali iškristi iš bendros ES politikos", sakė žemės ūkio ministras ir pridūrė, kad ginčus reikėtų palikti siauresniam ratui.

Jeigu Seime neužteks balsų pritarti Vyriausybės programai, ji galės per 10 dienų dokumentą dar kartą pateikti Seimui.

Seimui du kartus nepritarus Vyriausybės programai, ministrų kabinetas turi atsistatydinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.