aA
Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos diplomatai penktadienį susitiko užbaigti derybų, kuriomis siekiama apriboti pavojingą šios komunistinės šalies raketų programą.
Derybos JAV ambasadoje Malaizijoje vyksta nuo trečiadienio. Apie jų turinį kol kas smulkiau nepranešama, tačiau abiejų šalių diplomatai atrodė linksmi ir šiltai vieni kitus sveikino. Derybininkai svarsto pasiūlymus, kad Šiaurės Korėja apribotų savo raketų programą ir leistų kitoms šalims paleisti jos palydovus. Mainais JAV žada pagalbą nuniokotai šios šalies ekonomikai.

Šiaurės Korėja teigė, kad raketos jai reikalingos mokslo tikslais leisti palydovus. Be to, ji laiko šią raketų programą svarbia savo teisės į savigyną dalimi. Šiose derybose sprendžiama nepaprastai daug svarbių dalykų. Jos gali padėti panaikinti paskutinį šaltojo karo metų įtampos židinį ir suteikti daugiau vilčių pasiekti taiką šiame Azijos regione. JAV prezidentui Billui Clintonui (Bilui Klintonui) šios derybos suteikia galimybę padidinti savo, kaip valstybės veikėjo, palikimą, baigiantis jo kadencijai.

Trečiadienį, prasidedant šioms deryboms, JAV delegacijos vadovas Robertas Einhornas nurodė, kad praėjusią savaitę vykusios diskusijos tarp valstybės sekretorės Madeleine Albright (Madlenos Olbrait) ir Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) sukūrė teigiamą atmosferą galimam susitarimui dėl Pchenjano raketų programos apribojimo. Nuo tada valstybės sekretorės padėjėjas R. Einhornas atsisako kalbėtis su žurnalistais. Šiaurės Korėjos delegatai taip pat kalbėjo tik bendrais bruožais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.