aA
Koalicinė Vyriausybė, kuriai vadovaus liberalas Rolandas Paksas, bandys liberalizuoti šalies ekonominę ir finansų politiką. Tai deklaruojanti Vyriausybės programa penktadienį bus pristatyta Seimui.
Biudžeto ir finansų politikoje R. Pakso Vyriausybė sieks išlaikyti ne didesnį kaip 2-3 proc. valstybės biudžeto deficitą ir kasmet jį mažinti, kol biudžetas bus subalansuotas.

Vyriausybės programos projektas numato, jog biudžeto lėšas skirstys tik Seimas, o mokesčių dydis ir jų perskirstymas per biudžetą bus mažinami. Pamažu ketinama apriboti valstybės investicinę veiklą, struktūrinį valstybės skolinimąsi.

Priešingai nei ankstesnysis ministrų kabinetas, naujoji Vyriausybė sieks sujungti "Sodros" ir valstybės biudžetus.

Susiejant litą su euru, naujoji Vyriausybė žada bendradarbiauti su Lietuvos banku, tačiau kartu ji norėtų išlaikyti valiutos valdybos modelį kaip sąlygą, kad bus užtikrintas nuoseklus ekonomikos augimas ir žmonių pinigai bus apsaugoti nuo valdžios kišimosi.

Mokesčių politikoje Vyriausybė deklaruoja siekį pamažu sumažinti fizinių asmenų pajamų mokesčio tarifą nuo 33 proc. iki 24 proc., o neapmokestinamąjį minimumą padidinti nuo 214 litų iki 320 litų. Be to, ketinama atsisakyti juridinių asmenų pelno mokesčio, apmokestinant dividendus, ir sudaryti sąlygas veikti privatiems pensijų fondams.

R. Paksas ir jo Vyriausybė keis akcizų ir PVM politiką - akcizas bus taikomas tik tada, kai tai būtina Lietuvai integruojantis į tarptautines organizacijas.

Statyboms bus nustatytas 5 proc. PVM, o gyventojams - 9 proc. PVM už šildymą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.