aA
Generalinė Asamblėja trečiadienį vienbalsiai nusprendė į Jungtines Tautas (JT) priimti Jugoslaviją, kuri po ankstesnės federacijos žlugimo aštuonerius metus buvo diplomatiškai izoliuota. Senoji Jugoslavijos Federacija buvo tarp valstybių, 1945 metais įsteigusių Jungtines Tautas, bet 1992-aisiais, kai atsiskyrė Bosnija, Kroatija, Makedonija ir Slovėnija.
Vojislavas Koštunica
Vojislavas Koštunica
Slobodano Miloševičiaus valdoma federacija iš Serbijos ir Juodkalnijos narystę JT prarado. Tuo metu Generalinė Asamblėja nusprendė, kad Belgradui "negali automatiškai likti buvusios Jugoslavijos Socialistinės Federacinės Respublikos narystė" ir kad naujoji Jugoslavija turi pateikti prašymą priimti ją į JT, kaip pasielgė keturios atsiskyrusios valstybės.

Tokios sąlygos susidarė tik dabar, naujajam Jugoslavijos prezidentui Vojislavui Koštunicai praėjusį mėnesį pakeitus S. Miloševičių, kuris kaltinamas kruvinais konfliktais, kilusiais po senosios Jugoslavijos subyrėjimo.

Praėjusį penktadienį V. Koštunica paprašė savo šaliai narystės JT, o antradienį Saugumo Taryba vienbalsiai rekomendavo 189 narių Generalinei Asamblėjai Jugoslaviją priimti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.