aA
Nors kompanija “Microsoft” tvirtina, kad atskirti “Internet Explorer” naršyklės nuo “Windows” operacinės sistemos neįmanoma, visgi yra tokių stebukladarių, kurie sugeba sukurti “Siamo dvynių” išskyrimo programą, po kurios viena sesutė (sistema) veikia kur kas greičiau.
"Microsoft"
Korporacija “Microsoft”, pradėdama “Windows 98” operacine sistema, tvirčiau susiejo “Windows Explorer” kompiuterio naršymo programą su interneto naršykle “Internet Explorer” teigdama, kad toks tariamas pagerinimas buvo sukurtas pačių vartotojų iniciatyva.

Kompanija “Netscape” ir JAV Teisingumo departamentas tokį sprendimą mano esant nesąžiningu.

Nors tokia operacinės sistemos savybė turi privalumų, visgi ekspertai tame įžvelgia kur kas daugiau trūkumų. Shane’as Brooksas, Merilendo (JAV) universiteto biologas ir programuotojas pastebėjęs, kad naršyklė gerokai pristabdo kompiuterio darbą, nusprendė sukurti programą “98Lite”.

Pirmoji “98Lite” versija tik pakeisdavo tris “Windows 98” failus senesniais, paimtais iš “Windows 95”. Tokiu būdu “Internet Explorer” negadindavo darbastalio vaizdo.

Programa “98Lite 2.0” tą patį darbą atlieka paprasčiau ir ne taip brutaliai – ji paredaguoja kai kuriuos “Windows Registry” įrašus, todėl jokių bylų keisti nereikia. Žmonėms, kurių kompiuteriuose “Windows 98” veikia labai lėtai buvo sukurta galimybė ištrinti “Data Access Objects”, “Windows Media Player” ir “DirectX” programas. Originalioje operacinės sistemos versijoje šių programų pašalinti negalima.

Dabar jau išleista ir ketvirtoji “98Lite” versija, padedanti “apkarpyti” “Windows ME”. “98Lite IV” ne tik atskiria naršyklę nuo operacinės sistemos, bet ir leidžia pašalinti “Imaging Support”, “System Restore” ir “PC Health” programas. Dvi paskutiniosios programos kompiuterio resursus naudoja visiškai nesikuklindamos ir taip lėtina kitų komponentų veikimą.

Agresyvus sistemos “karpymas” gali sumažinti “Windows ME” direktorijos dydį nuo tariamai minimalių 200 MB iki 70 MB. Tuo pačiu sunaudojamos operacinės atminties kiekis sumažinamas daugiau, nei du kartus, operacinės sistemos įkrovimas pagreitėja bent 10 sekundžių, o išjungimas būna beveik momentinis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.