aA
Iki 1917-ųjų revoliucijos iš Rusijos išgabento ir iki šiol užsienyje tebesančio aukso vertė, įskaitant palūkanas už maždaug 80 metų, šiuo metu siekia 178 mlrd. JAV dolerių.
Tai spaudos konferencijoje trečiadienį pranešė Rusijos parlamento žemutinių rūmų Turto komiteto pirmininko pavaduotojas Igoris Lisinenka.

Remiantis šio komiteto atliktais skaičiavimais, 23 mlrd. JAV dolerių vertinamas JAV laikomas Rusijos carinės imperijos auksas, kuris 1916-aisiais buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms kaip užstatas už ginkluotę, kuri Rusijos tuomet taip ir nepasiekė.

Viename Didžiosios Britanijos banke nuo 1914 metų laikomo Rusijos aukso vertė siekia 50 mlrd. JAV dolerių. Aukso lydiniais Didžiajai Britanijai buvo avansu apmokėta už ginkluotę, kurios Rusija irgi negavo.

Prancūzijos nacionaliniame banke saugomo Rusijos carinės imperijos aukso vertė yra apie 25 mlrd. JAV dolerių. Šis auksas iš Rusijos į Prancūziją Pirmojo pasaulinio karo metais pateko tokiomis pat sąlygomis kaip ir į JAV bei Didžiąją Britaniją.

Japonijos banke "Mitsubishi" saugomo 1916-1919 metais į Japoniją atgabento Rusijos caro Nikolajaus II ir generolo Kolčako perimto aukso vertė, įskaitant palūkanas už jį, dabar yra apie 80 mlrd. JAV dolerių. Šiuo auksu taip pat buvo mokama už ginkluotę, kuri irgi nebuvo atgabenta į Rusiją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.